Mainos
Mainos

Suomi hakee lievennystä sokerituotannon leikkaamiseen

EU:n tavoite oli leikata sokerintuotantoa kuudella miljoonalla tonnilla. Tavoitteesta on toteutunut tähän mennessä 1,8 miljoonaa tonnia. EU:n suurimmat sokerintuottajat Saksa ja Ranska eivät kuitenkaan ole leikanneet tuotantoaan merkittävästi.

Suomi haluaa lievennyksiä EU:n komission esittämään sokerituotannon vähentämissuunnitelmaan.

Suomen mielestä sokerinviljelijöiden mahdollisuus luopua kiintiöstään tulisi olla jäsenmaille vapaehtoista silloin, kun jäsenmaa on jo luopunut yli 20 prosentista tuotantoaan. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) esitti asian tänään EU:n maatalousneuvoston kokouksessa Brysselissä.

- Suomi on jo oman osuutensa tehnyt, kun meidän kiintiöitämme on leikattu 38 prosenttia ja Suomessa on jäljellä vain yksi sokeritehdas, jonka toimintaa ei tule miltään osin vaarantaa. Suomen näkemys on, että tällaisten maiden kuuluisi saada toisenlaista kohtelua, Anttila kommentoi kokouksen päätyttyä.

- Eri jäsenmaat kertoivat kokouksessa omia kantojaan, mutta keskustelu oli sillä tavalla sekavaa, että siitä ei voi vielä tehdä selkeää johtopäätöstä. Suomi sai näkemykselleen tukea useilta mailta, mutta ei vielä riittävästi. Sitä yritetään saada lisää, Anttila sanoi.

EU:n suunnitelmat sokerituotannon leikkaamisesta eivät ole edenneet toivotulla tavalla. Komissio esittää järjestelmään muutoksia, joiden tarkoitus on kannustaa yrityksiä luopumaan sokerintuotannosta. Esityksen mukaan myös yksityisille viljelijöille annettaisiin mahdollisuus luopua kiintiöistään. Käytännössä tämä tarkoittaa kehotusta luopua sokerinviljelystä.

EU:n tavoite oli leikata sokerintuotantoa 6 miljoonalla tonnilla. Tavoitteesta on toteutunut tähän mennessä 1,8 miljoonaa tonnia, mutta samalla uusia sokerikiintiöitä on ostettu 0,8 miljoonaa tonnia.

- EU-komissio lähtee luonnollisesti siitä, että tavoite on saavutettava. Siksi halutaan ottaa kaikki keinot käyttöön. Suomi nosti kuitenkin pöydälle sen, että kun olemme oman osuutemme tehneet, haluamme itse säädellä tuotannon muutoksia, Anttila totesi.

Suomi pelkää komission esityksen johtavan sokerituotannon loppumiseen Suomessa. Suomi katsoo, että jo tehdyt kiintiöistä luopumiset pitää ottaa huomioon sekä pysyvässä että vuosittaisissa kiintiöleikkauksissa.

Suomi on jo leikannut sokerituotantoaan rankalla kädellä. Sen seurauksena Suomen kahdesta sokeritehtaasta Salon tehdas jouduttiin sulkemaan. Uusien leikkauksien pelätään johtavan myös Säkylän tehtaan sulkemiseen.

Sen sijaan esimerkiksi EU:n suurimmat sokerintuottajat Saksa ja Ranska eivät ole leikanneet tuotantoaan merkittävästi.

EU:n erityiskomitea käsittelee sokerijuurikastuotannon vähentämissuunnitelmaa ensi viikolla, ja asiasta päätetään Euroopan unionin neuvostossa syyskuun loppupuolella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme