Mainos
Mainos

Suomi haluaa EU:lta yhtenäisen Venäjä-linjan

Presidentin ja utvan yhteiskokous torjui sanktioajatuksen.

Suomi pitää tärkeänä, että EU löytää yhtenäisen linjan suhteessa Venäjään. Ajatukseen Venäjään kohdistettavista sanktioista Suomi suhtautuu kielteisesti.

Tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan (utva) yhteiskokous käsitteli tänään ensimmäistä kertaa Georgian kriisiä. Samalla päätettiin Suomen linjauksista maanantain ylimääräiseen EU-huippukokoukseen.

Valtiojohdon olympiamatkojen vuoksi siirtyneessä kokouksessa todettiin, että Venäjän vastaiset sanktiot johtaisivat vastatoimikierteeseen, josta ulospääsy olisi vaikeaa. Tällä tietoa mitään sanktioita ei olla EU:ssa tosin esittämässäkään.

Suomen lähtökohtana on Georgian itsenäisyyden, itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittaminen. Suomi ei siten hyväksy Venäjän tunnustusta Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyydelle.

Suomen mielestä EU:n tulee myös kehittää ja syventää suhteitaan Georgiaan ja muihin itäisiin naapureihin, erityisesti Ukrainaan. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) katsoi eduskunnassa pitämässään lehdistötilaisuudessa, ettei Ukrainalle kuitenkaan pidä antaa oikotietä unionin jäsenyyteen. Suhteita voi tiiivistää muunkinlaisin keinoin, sillä EU:n edustautuminen alueella on nykyisin tasoltaan vaatimatonta.

Vanhanen korosti, että jokaista hakijamaata pitää kohdella samojen kriteerien mukaan. Tämä on myös hakijamaiden etu, koska ajatuksena on, että ne myös pärjäävät unionin jäseninä.

Pääministerin mukaan Venäjä pitäisi edelleen pyrkiä integroimaan kaikkeen mahdolliseen yhteistyöhön läntisen Euroopan kanssa. Venäjälle pitää kuitenkin tehdä hyvin selväksi se, miten unioni suhtautuu tapahtuneeseen, ja sanoa asiat suoraan.

-Se on eräs tapa vaikuttaa asioihin, Vanhanen muistutti.

Rauhanturvaajista ei puhuttu

Rauhanturvaajien lähettämismahdollisuutta ei kokouksessa Vanhasen mukaan vielä käsitelty, eikä koko kysymys ole hänen mielestään vielä ajankohtainen. Näköpiirissä ei vielä ole, että YK:ssa saataisiin aikaan päätöslauselmaa, joka mahdollistaisi joukkojen lähettämisen. Jos päätöslauselma joskus syntyy, voi myös olla, että rauhanturvajoukko on koottava Euroopan ulkopuolelta.

EU:n ylimääräisen huippukokouksen asialistalla on Vanhasen mukaan neljä kohtaa. Ne ovat Georgian tarvitsema apu ja sen eri muodot, kuuden kohdan tulitaukosopimuksen toimeenpano, EU:n läsnäolo alueella ja EU:n ja Venäjän suhteet.

Suomella on omat murheensa kokouksessa edustautumisessa, koska presidentti Tarja Halonen on osallistumassa kokoukseen. Tällöin Etyjin puheenjohtajana toimivalle ulkoministeri Alexander Stubbille (kok.) ei löydy kokoussalista tuolia.

Vanhanen antoi ymmärtää, että asiat järjestetään niin, että myös Stubb pääsee ääneen kokouksessa. Mitään ylimääräistä Etyj-tuolia hänelle ei ole luvattu, eikä Etyjiä ole kutsuttu kokoukseen. Vanhasen mukaan kokouksen esityslistaltakin on luettavissa, että käsiteltävät asiat ovat presidentille kuuluvaa ulkopolitiikkaa.

Pääministerin mukaan on mahdollista, että asioista käydään vain yksi yhteinen keskustelu. Tällöin Halosen ja Stubbin pitäisi ilmeisesti vaihtaa paikkoja "lennosta".

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme