Mainos
Mainos

Suomi haluaa olla edelläkävijä siviilikriisinhallinnassa

Suomi aikoo vastakin olla aktiivinen vaikuttaja ja edelläkävijä siviilikriisinhallinnassa. Tavoitteena on nostaa siviilikriisinhallintatehtäviin lähetettävien suomalaisten asiantuntijoiden määrä 150:een.

Valtioneuvosto hyväksyi tänään siviilikriisinhallinnan kansallisen strategian. Strategian luominen sisältyy hallitusohjelmaan.

Strategiaa valmistelleen työryhmän mielestä ulkomaille lähetettävien asiantuntijoiden nostaminen 150:een edellyttää myös kotimaisten valmiuksien lisäämistä. Tämä vaatisi arviolta viiden-kuuden miljoonan euron lisäpanostusta.

Toukokuun lopussa eri puolilla maailmaa siviilikriisinhallintatehtävissä oli 94 suomalaista. Vuosittain tehtäviin on käytetty noin kymmenen miljooonaa euroa.

Suomen tavoitteena on, että siviilikriisinhallinta on ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, demokratiaan, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen perustuvaa asiantuntijatoimintaa. Strategiassa luonnehditaan ylevästi, että tämän toiminnan on oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti edistettävä rauhaa, vakautta ja kestävää kehitystä.

Strategiassa korostetaan ihmisoikeuksien kunnioittamista. Tarkoituksena on, että kaikille siviilikriisinhallintatehtäviin lähteville annetaan riittävä koulutus ihmisoikeusasioissa.

Yleisesti strategiassa tuodaan esiin yhteistyön merkitys niin kansainvälisesti kuin kotimaisten viranomaistenkin kesken. Siviilien ja sotilaiden tulee sovittaa omat tehtävänsä yhteen mahdollisimman hyvin. Tämä on tärkeää tavoitteiden saavuttamiseksi sekä myös rajallisten resurssien kannalta.

Siviilikriisinhallinta ei ole ainoastaan miesten tehtäväkenttää. Staregiassa muistutetaan, että Suomi pyrkii lisäämään siviilikriisinhallintatehtäviin osallistuvien naisten määrää. Yleisesti näissä tehtävissä tulisi keskittyä Suomen erityisosaamiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme