Mainos
Mainos

Suomi harjoittelemaan kyberpuolustusta - "äärimmäisen tärkeää"

Suomi osallistuu joulukuussa ensimmäistä kertaa Naton kyberpuolustusharjoitukseen. Naton harjoituksessa testataan, millaista tiedonvaihtoa pitäisi tehdä, jos kyber- eli verkkosotahyökkäys tapahtuu.

Nato on tehnyt poliittisen päätöksen tehdä yhteistyötä eri kumppaneiden kanssa. Yksi alue tässä yhteistyössä on kyberyhteistyö, jossa Nato on määrittänyt, kenen kanssa se tahtoo tehdä yhteistyötä ja pitää sen tärkeänä.

Naton ulkopuolisista maista harjoitukseen osallistuu muiden muassa Ruotsi.

– Kansainvälinen yhteistyö on kyberturvallisuudessa äärimmäisen tärkeää. Koska nämä hyökkäykset eivät tunne rajoja, meillä pitää olla yhteistyökanavat. Niitä pitää harjoitella normaalitilanteissa, sanoo Turvallisuus- ja puolustusasiain komitean pääsihteeri, eversti Aapo Cederberg.

– Kyberpuolustus on esillä kaikilla kansainvälisillä foorumeilla; Natossa, EU:ssa ja YK:ssa. Suomi tekee näillä foorumeilla kansainvälistä yhteistyötä muutenkin, ja nyt poliittinen johtomme on linjannut, että kyberturvallisuus otetaan voimakkaasti esille.

Esimerkiksi Virolle kybersodankäynnin eli verkkopuolustuksen taitojen kehittämisestä on löytynyt luonteva rooli puolustusliitto Naton sisällä. Maa on sopivan pieni, väestö korkeasti koulutettua ja hallinto notkeaa.

Kyberkeskus perustettiin Viroon kolmisen vuotta sitten.

(MTV3)

Katso Turvallisuus- ja puolustusasiain komitean pääsihteerin, eversti Aapo Cederbergin haastattelu: (Huomenta Suomi 17.10.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme