Mainos
Mainos

Suomi harkitsee mahdollisuutta jäädyttää varoja rikosten estämiseksi

Suomi harkitsee uutta varojen jäädyttämisen järjestelmää terrorismirikosten torjuntaan. Tämä tarkoittaisi sitä, että jo ennaltaehkäisevästi voitaisiin epäilyn kohteena olevan kaikki rahaliikenne jäädyttää..

Asiaa selvittävä työryhmä aloittaa työnsä tässä kuussa. Sen perustamisen taustalla ovat kasvavat vaatimukset terrorismin torjunnan tehostamiseksi.

Terrorismin torjunta on Euroopan unionin ykköstärkeysluokassa. Paitsi perinteisiä poliisityön menetelmiä käytetään myös yksilöihin kohdistuvia talouspakotteita. Suomi harkitsee nyt, tarvitaanko lisäksi oma kansallinen varojen jäädytysjärjestelmä.

- Tämä olisi hallinnollista ennaltaehkäisevää varojen jäädyttämistä, joka ei välittömästi liity mihinkään vireillä olevaan rikosprosessiin, Ulkoministeriön oikeudellisen osaston yksikön päällikkö Marja Lehto kertoo.

Nykyisin Suomessa pitää olla oikeuden päätös, ennen kuin ihmisen tilit ja kortit voidaan sulkea. Jos uusi menettely joskus tulee, kynnys yksilöiden omaisuuteen puuttumiseen madaltuu selvästi.

- Se on tavallaan vieras elementti meidän oikeusjärjestelmässä, ja sitä ei ole tähän saakka pidetty millään lailla tarpeellisena, mutta tilanteet muuttuu, Lehto pohtii.

Tilanne on muuttunut sikäli että Suomeen kohdistuu kansainvälinen paine tehostaa terrorismin rahavirtojen torjuntaa. Tämä on yksi syy sille, miksi uusia menetelmiä voidaan tarvita.

- Toiseksi käytännön tilanteet missä Suomessa voisi löytyy varoja, jotka liittyy terroritekojen valmisteluun muissa maissa ja kolmanneksi mahdollisesti kotimaan rikostutkinnan tarpeet, Lehto listaa.

Haasteena on sovittaa tehokas terrorismin torjunta ja oikeusvaltion periaatteet yhteen. Suomi on ollut EU:n sisällä kriittinen jo käytössä olevia mustia listoja ja niihin liittyviä talouspakotteita kohtaan.

- On ihan selviä näyttöjä siitä, että Euroopan Unionin mustille listoille on päätynyt sellaisia järjestöjä, joilla ei tunnu olevan mitään mahdollisuutta päästä sieltä pois, vaikka oma EY-tuomioistuin on todennut, ettei EU-mailla ole sille riittäviä perusteluja, Vihreiden kansanedustaja ja lakivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala kertoo.

Varojenjäädytystä pohtiva työryhmä jättää esityksensä vuoden kuluttua.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme