Mainos
Mainos

Suomi hävisi kiistan kevyestä polttoöljystä

Polttoöljyn luvattomaan käyttöön on tulossa selkeästi lakiin kirjattu kielto. EY:n tuomioistuimen mukaan polttoöljyn myyntiä ja käyttöä ei valvota Suomessa riittävästi.

Kysymys ei ole siitä, kuka saa ajaa vähäveroisella polttoöljyllä ja kuka joutuu tankkaamaan kovemmin verotettua dieseliä. Kysymys on siitä, miten polttoöljyllä ajelua valvotaan. Polttoöljyllä voivat kulkea pääosin työkoneet ja traktorit mutta dieselhenkilöautot eivät.

Valtiovarainministeriöstä vakuutetaan, että ne ketkä ovat saaneet ajaa dieselverosta vapaalla polttoöljyllä tähän saakka, saavat tankata sitä jatkossakin. Ministeriössä uskotaan unionin tyyntyvän pelkästään sillä, että lakiin kirjataan selvästi käytön olevan laitonta ja siitä tulee rangaistus.

EY-tuomioistuimelle ei kelvannut nykykäytäntö: jos polttoöljyllä ajaa silloin kuin ei saa, jää kiinni pistokokeessa ja joutuu maksamaan veromätkyjä jopa toistakymmentä tuhatta euroa. EY:n julkisasiamiehelle meikäläinen valvonta- ja rankaisukäytäntö olisi riittänyt, ja EY-tuomioistuimen päätös tulikin valtiovarainministeriölle täytenä yllätyksenä. Sen takia ministeriöstä ei haluttu antaa haastattelua kameran edessä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 27.11.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme