Mainos
Mainos

Suomi hyötyy ilmastonmuutoksesta aluksi

Metsät kasvavat enemmän ja pelloilla voidaan viljellä uusia lajikkeita, mutta tuholaiset viihtyvät paremmin ja myrskyt lisääntyvät myös Suomessa.

Ilmastonmuutoksen seurauksia pohtii parhaillaan YK:n alainen ilmastopaneeli IPCC, joka viimeistelee ensi perjantaina julkaistavaa raporttiaan Brysselissä.

Pohjoismaat, Venäjä ja Kanada hyötyvät ilmastonmuutoksesta ainakin aluksi. Pidempi kasvukausi, lisääntyvä turismi ja lämpenevä talvi tuovat maille taloudellista hyötyä. Pidemmällä tähtäimellä hyödyt kuitenkin vähenevät ja voivat hävitä kokonaan.

Myös Suomi hyötyy ilmastonmuutoksesta. Metsien kasvu lisääntyy, maatalouden lajikevalikoima kasvaa ja Lapin lumet houkuttelevat yhä enemmän turisteja.

Toisaalta ilmastonmuutos tuo uusia tuhohyönteisiä ja lisää myrskyjä ja tulvia. Tätä kautta ilmastonmuutoksen hyödyt vähenevät. Jos ilmasto lämpenee enemmän kuin 2-3 astetta, hyödyt saattavat hävitä kokonaan.

(MTV3 / ympäristötoimittaja Päivi Mäki-Petäjä)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme