Mainos
Mainos

Suomi ja Afganistan allekirjoittivat palautussopimuksen

Suomi ja Afganistan ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden palauttamisesta. 

– Yhteistyöpöytäkirja vahvistaa sekä turvapaikanhakijoiden vapaaehtoiseen paluuseen että pakkopalautuksiin liittyviä viranomaismenettelyjä, tiedotteessa kerrotaan.

Sopimus allekirjoitettiin Brysselissä Euroopan unionin ja Afganistanin hallituksen isännöimän konferenssin yhteydessä. Suomen puolesta allekirjoittajana toimi sisäministeri Paula Risikko (kok.). Suomi on neuvotellut asiasta sisäministeriön johdolla toukokuusta lähtien. Vastaavia neuvotteluja käydään Irakin ja Somalian kanssa, mutta sopimuksiin ei ole vielä päästy.

Risikon mukaan sopimuksella pyritään varautumaan siihen, että Afganistanista tulevien turvapaikanhakijoiden määrä voi tulevaisuudessa kasvaa.

– Mielestäni tämä on erinomaisen tärkeä asia. Euroopan unionin arvio on, että paine kasvaa nimenomaan afgaanien muuttoliikkeen muodossa, Risikko sanoi STT:lle.

Kaksi kolmasosaa saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen

Afganistanilaiset jättivät Suomessa viime vuonna 5214 turvapaikkahakemusta, mikä on toisiksi eniten irakilaisten jälkeen. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä 669 afganistanilaista on hakenut Suomesta turvapaikkaa.

Kuluvana vuonna vajaat kaksi kolmasosaa afganistanilaisista hakijoista on saanut kielteisen päätöksen. Afganistaniin on palannut vapaaehtoisesti yli sata maan kansalaista.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) pitää palautussopimusta erinomaisena saavutuksena.

– Toivottavasti sopimus saadaan toimimaan myös käytännössä. Meillä on Afganistanista nyt virallinen lupaus, että palautetut ihmiset otetaan vastaan, hän sanoo tiedotteessa.

Eerolan mukaan virallinen sopimus ehkäisee osaltaan perusteettomien turvapaikkahakemusten jättämistä Suomeen.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme