Mainos
Mainos

Suomi ja Liettua tiivistävät ympäristöyhteistyötään

Liettuassa vieraileva ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja Liettuan rakennusministeri Algis Caplikas allekirjoittivat tänään maiden välisen aluesuunnittelusopimuksen, joka tiivistää yhteistyötä maankäytön pilottisuunnitelmien teossa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa.

Ministerit keskustelivat yhteistyöstä myös Klapeidan kaupungin biologisen jätevesipuhdistamon rakentamisessa. Hanke on Haaviston mukaan Suomen suurin ympäristönsuojelun investointiavustus Suomen lähialueilla tänä vuonna. Haavisto tarjosi Liettualle myös apua Suomen kokemuksista EU:n ympäristölainsäädännön toimeenpanemisessa. Haavisto keskusteli Liettuan tulevista yhteishankkeista myös Maailmanpankin ja Euroopan jälleenrakennuspankin johdon ja talousasiantuntijoiden kanssa.

"Ignalinan ydinvoimala on kuin formulalla ajoa"

Ignalinan ydinvoimalassa vieraillut Haavisto ilmoitti toivovansa laitoksen sulkemista.
-Ignalinan pyörittäminen on yhtä vaarallista kuin formula-autolla ajo mutkaisella tiellä, Haavisto luonnehti.
Haavisto toivoo, että Euroopan jälleenrakennuspankin (ERDB) kanssa tekemänsä sopimuksen mukaisesti Liettua sulkisi voimalan seuraavan vuosituhannen alussa.

Haavisto tapasi myös liettualaisten kansalaisjärjestöjen jäseniä. Järjestöjen mukaan päästöt Liettuassa vähenevät, mutta ongelmana on lännestä tuleva "romuteknologia" sekä ympäristölainsäädännön puute. Suomi on tukenut vuosina 1995-1997 ympäristönsuojelun investointihankkeita Liettuassa 22 miljoonalla markalla. Suomi on myös sitoutunut osoittamaan Liettuan jo käynnissä oleviin investointihankkeisiin noin 12 miljoonaa markkaa tänä ja ensi vuonna. Teknisen avun hankkeisiin on vuodesta 1992 asti osoitettu 2,6 miljoonaa markkaa.
(STT)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme