Mainos
Mainos

Suomi ja Norja yhteiseen helikopterihankkeeseen

Suomi hankkii 20 kappaletta NH90-tyyppistä kuljetushelikopteria, ilmoitti puolustusministeri Jan-Erik Enestam tänään Arlandassa pidetyn yhteispohjoismaisen helikopterihankkeen kokouksen jälkeen.

Myös Norjan puolustusministeri Björn Tore Godal kertoi maansa valinneen tämän mallin, ja hankkivan niitä 14 kappaletta. Miltei varmana pidetty Ruotsin mukaantulo sen sijaan viivästyi.

Puolustusministeri Björn von Sydow ilmoitti, että Ruotsi ottaa helikopterityöryhmän suosituksen tiedoksi ja tekee päätöksiä myöhemmin. Kiusaantunut von Sydow ei halunnut ottaa kantaa eri vaihtoehtoihin tai kertoa, mikä niistä vaikuttaa mieluisimmilta. Epävirallisten tietojen mukaan Ruotsin hallitusta viehättää amerikkalainen Sikorsky, joka voisi hankkia elektroniikkaa Saabilta.

Aiemmin päivällä Tanskan puolustusministeri Jan Tröjborg oli Kööpenhaminassa ilmoittanut, ettei Tanska lähde mukaan yhteishankintaan. Tröjborgin mukaan brittiläis-italialainen EH101 vastaa maan tarpeita paremmin.

Enestamin mukaan yhteispohjoismainen hanke ei silti ole epäonnistunut, vaikka Tanska loikkasi ja Ruotsi jäi jahkailemaan. Suuret säästöt syntyvät ylläpitokuluissa, kun huolto ja koulutus voidaan hankkia yhdessä. Tarkemmat neuvottelut tästä käydään myöhemmin, kun lähipäivinä tai -viikkoina ratkeaa miten Ruotsi toimii.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme