Mainos
Mainos

Suomi ja Portugali neuvottelivat uuden verosopimuksen – eläketulojen verovapaus poistuu

Suomi on neuvotellut uuden verosopimuksen Portugalin kanssa, kertoo valtiovarainministeriö. STT:n tietojen mukaan Suomi voi alkaa verottaa maahan maksettavia yksityisen alan eläkkeitä. Ministeriö kertoo sopimuksen sisällön vasta sitten, kun se on allekirjoitettu.

Tähän asti Portugaliin muuttaneet eläkeläiset ovat voineet saada yksityisen sektorin eläketulot verovapaana. Suomi on neuvotellut vuosia kyseisen porsaanreiän tukkimisesta.

Portugalin valtiovarainministeri Mario Centeno lähetti tänään kollegalleen Alexander Stubbille (kok.) kirjeen, jossa vahvistetaan Portugalin sitoutuminen uuteen verosopimukseen.

Suomen ja Portugalin aiempi sopimus on vuodelta 1970. Sen mukaan Suomi saa verottaa vain Portugaliin maksettavia julkisen sektorin eläkkeitä. Nyt verotusoikeus ulotetaan STT:n tietojen mukaan myös yksityisen sektorin eläkkeisiin. Tavoitteena on ollut, että verotus vastaisi Suomen tasoa.

– Nyt on saavutettu neuvottelutulos, joka tyydyttää Suomea. Yksityiskohdista ei voi tässä vaiheessa kauheasti kertoa, sanoo hallitusneuvos Antero Toivainen valtiovarainministeriöstä.

Toivaisen mukaan sopimus pyritään saamaan allekirjoitettua lähikuukausina. Sen jälkeen se menee molemmissa maissa parlamentin käsittelyyn. Jos asiassa edetään nopeasti, sopimus voisi tulla voimaan aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Suomi pyrki saamaan sopimuksen valmiiksi jo viime syksynä, mutta Portugalin vaalit viivästyttivät neuvotteluja.

– Tänä keväänä varauduimme jopa nykyisen sopimuksen irtisanomiseen. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että työ on tuottanut tulosta ja uusi sopimus syntyy, Stubb sanoo tiedotteessa.


Presidentti paheksui vanhaa käytäntöä 

Portugalin tarjoama nollavero eläkkeelle jääville yritysjohtajille on herättänyt Suomessa närkästystä. Muun muassa presidentti Sauli Niinistö on paheksunut käytäntöä. Niinistö peräsi EU-tason ratkaisua, joka estäisi jäsenmaiden tekemät ”erikoistarjoukset”. 

– Toistaiseksi on vielä niin, että nämä verosopimukset, joissa jaetaan verotusoikeutta, ovat kansallisessa päätösvallassa, Toivainen sanoo.

– Tällä hetkellä ei tietääkseni ole vireillä mitään hankkeita EU-tason sopimuksesta. Semmoisesta on ollut joskus keskustelua, mutta se on aikaisemmin tyrmätty.

Yksityisellä sektorilla työskennelleet ulkomaalaiset ovat voineet hakea Portugalissa eläketuloistaan verovapautta kymmeneksi vuodeksi. Portugali ei ole ainoa EU-maa, joka tarjoaa huokeaa verokohtelua ulkomaalaisten eläketuloista.

– Näin kattavaa vapautusta meidän tietojen mukaan ei varmasti ole. Käsittääkseni Espanjassa esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeet voi tiettyjen sääntöjen vallitessa olla verovapaita, Toivainen sanoo.

Suomi neuvotteli vastikään uuden verosopimuksen Espanjan kanssa. Aiemmin myöskään Espanjaan maksettavia yksityisen alan eläkkeitä ei ole voinut verottaa Suomessa. Uusi sopimus muuttaa tilanteen. Suomeen maksettavasta verosta vähennetään vastedes Espanjassa maksettu vero.

Espanjan uudessa sopimuksessa sovelletaan kolmen vuoden siirtymäaikaa. Toivainen ei kerro, onko myös Portugalin uudessa sopimuksessa siirtymäaika.

Neuvotteluja käynnistellään myös Ranskan kanssa solmitun verosopimuksen muuttamisesta. Sopimus laadittiin aikanaan samaan tapaan kuin Espanjan ja Portugalin vanhat sopimukset.

Huokean verokohtelun ja lämpimän ilmaston lisäksi myös Suomea alhaisempi hintataso houkuttelee eläkeläisiä etelään.

– Vaikka verotetaan suomalaisella tasolla, nettoeläkkeellä varmasti pärjää Portugalissa ja Espanjassa paremmin kuin täällä Suomessa, Toivainen sanoo.  

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot