Mainos
Mainos

Suomi ja Ruotsi tiivistävät puolustusyhteistyötään

Suomi ja Ruotsi tiivistävät entisestään puolustuspoliittista yhteistyötään. Yhteisiä toimintamuotoja laajennetaan mm. lisäämällä meri- ja ilmavalvontatietojen vaihtoa ja helpottamalla sotilaskoneiden laskeutumista hätätilanteissa toistensa alueille.

Yhteistyömuotojen lisäämistä pohdittiin maanantaina Helsingissä vierailevan Ruotsin puolustusministeri Björn von Sydowin ja puolustusministeri Jan-Erik Enestamin keskusteluissa. Molempien maiden ministerit vakuuttivat edelleen uskovansa, että yhteispohjoismainen helikopterihankinta toteutuu sunnitellulla tavalla. Syynä Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan yhteisen helikopterihankinnan viivästymiseen ovat puolustusministereiden mukaan lähinnä tekniset ongelmat.

Enestamin mukaan kullakin maalla on omat erityistarpeensa, ja niiden yhteensovittaminen on osoittautunut odotettua monimutkaisemmaksi. Ministerit totesivat maiden välisen yhteistyön olevan edelleen poikkeuksellisen ongelmatonta. Mm. maiden linjaukset EU:n puolustuspolitiikassa ovat lähellä toisiaan. Myös yhteisiä hankkeita on vireillä lukuisia.

Maanantain neuvotteluissa aiheina oli mm. yhteispohjoismainen esitys EU:n ns. voimavarakonferenssissa marraskuussa. Konferenssin tarkoituksena on mm. selvittää kuinka paljon resursseja EU:n kriisinhallintaan tulisi varata. Jäsenmailta odotetaan tarjousesityksiä omista osuuksistaan joukkoihin. Sekä Suomi että Ruotsi ovat kannattaneet voimakasta panostusta kriisinhallintaan. Enestamin mukaan olisi realistista luoda EU:lle omat kriisinhallintajoukot vuoteen 2002 mennessä. Kyseessä olisi tällöin suppeahko, ainakin humanistisiin kriisinhallintaoperaatioihin kykenevä yksikkö.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme