Mainos
Mainos

Suomi ja Ruotsi: WEU työvälineeksi EU:lle

Länsi-Euroopan unioni WEU tulisi ottaa EU:n humanitääristen operaatioiden ja kriisinhallinnan työvälineeksi, ehdottavat Suomi ja Ruotsi. Tätä koskeva pykäläehdotus hyväksyttiin tänään Suomen ja Ruotsin hallituksissa.

Maat tuovat ensi viikolla EU:n hallitustenväliseen konferenssiin ehdotuksensa muutoksista unionin perussopimuksen pykäliin. Aloite on sama, jonka ulkoministerit Tarja Halonen ja Lena Hjelm-Wallén esittelivät toukokuussa, nyt se on vain muotoiltu pykälätekstiksi. Teksti esitellään maanantaina ja tiistaina pidettävässä virkamieskokouksessa.

Suomi ja Ruotsi haluavat perussopimukseen lisäyksen, jonka mukaan EU ottaa toimivaltaansa ns. Petersberg-tehtävät, eli humanitääriset ja kriisinhallintaoperaatiot. Päätökset näistä operaatioista tehtäisiin EU:ssa. Tämä merkitsisi sitä, että myös Suomen ja Ruotsin kaltaiset liittoutumattomat EU-maat, eli WEU:n tarkkailijajäsenet, saisivat sananvaltaa WEU:n toimintaan.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme