Mainos
Mainos

Suomi jäi vähemmistöön Tampereen kokouksessa

Tampereen EU:n epävirallisessa sisä- ja oikeusministerikokouksessa puhuneista maista vain viisi tuki Suomen ehdotusta ja 14 esitti eriasteisia varauksia.

Puheenjohtajamaa Suomen esitys Euroopan unionin päätöksenteon uudistamisesta on kokenut mahalaskun Tampereella.

Muiden jäsenmaiden oikeus- ja sisäministerit torjuivat Suomen ja komission esityksen, joka olisi mahdollistanut päätöksenteon poliisiasioissa enemmistöllä yksimielisyyden sijaan.

Ajatus oli käytännössä tuhoon tuomittu jo ennen kokousta, koska Saksa ilmaisi hyvissä ajoin vastustavansa ajatusta. Mukaan Saksan vastarintamaan liittyi ensin Irlanti, myöhemmin myös useita muita maita. Suomi ja komissio kärsivät asiassa selvän arvovaltatappion, koska ne olivat ennen kokousta ajaneet asiaa erittäin voimakkaasti. Oikeusministeri Leena Luhtanen ja Kari Rajamäki vakuuttelivat kokouksen jälkeen, että Suomen ajatus sai laajaa tukea muilta mailta.

Saksan käsitys tilanteesta oli kuitenkin toinen. Maan oikeusministerin Brigitte Zypriesin laskujen mukaan puheenvuoron käyttäneistä maista 14 vastusti ja viisi kannatti Suomen ajatusta.

- Saksa ei suinkaan jäänyt vähemmistöön kuten ennakoitiin, vaan selvä enemmistö jakoi epäilymme, Zypries summasi.

Tanskan oikeusministeri Lene Espersen sanoi kokouksen jälkeen yllättyneensä vastustuksen laajuudesta.

Kokouslähteiden mukaan Suomea tukeneet maat olivat Ranska, Espanja, Portugali, Hollanti ja Luxemburg.

Saksa: Mieluummin perustuslaki

Asia ei todennäköisesti etene Suomen puheenjohtajuuskaudella enää mihinkään, koska uudistus vaatisi jäsenmaiden yksimielisyyden. Oikeusministeri Luhtasen mukaan kokous oli kuitenkin menestys, koska asiasta keskusteltiin avoimesti. Asiasta tehdään vielä raportti joulukuun huippukokoukseen. Suomi perustelee yksimielisyydestä luopumista muun muassa sillä, että se tehostaisi päätöksentekoa terrorismin torjunnassa.

EU:n perustuslaissa enemmistöpäätökset olivat jo mukana, mutta sopimus on jäissä. Suomi haluaisi edetä asiassa perustuslain kohtalosta riippumatta.

- EU ei voi jähmettyä paikoilleen odottamaan perustuslain ratifiointia, Luhtanen perusteli.

Saksa ei kuitenkaan halua, että perustuslaista aletaan irrottaa yksittäisiä asioita, koska se heikentää perustuslain mahdollisuuksia selvitä hengissä.

- Jos aletaan poimia rusinoita pullasta, on vaarana, että suuremmat tavoitteet jäävät syrjään, Zypries sanoi.

Sisäministeri Wolfgang Schäuble oli samalla kannalla.

- Meidän pitää osoittaa EU:n perustuslain edut. Ne ovat suuremmat kuin tämän esityksen, hän sanoi.

Saksan mukaan monet maat jakoivat huolen perustuslaista. Osa vastustajista oli huolissaan myös kansallisen päätösvallan hupenemisesta poliisi- ja rikosasioissa.

Oikeus- ja sisäministerien kaksipäiväinen epävirallinen kokous päättyi tänään. Seuraava Suomessa pidettävä EU-kokous on maatalousministerien ylihuomenna käynnistyvä tapaaminen Oulussa.

Amnesty arvostelee Tampereen kokousta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty arvostelee Tampereen epävirallista ministerikokousta ihmisoikeuskysymysten unohtamisesta. Järjestö totesi, että vainoa pakenevien ihmisten suojelu ja siirtolaisten oikeudet sivuutettiin. Kokous keskittyi ennen kaikkea laittoman maahanmuuton torjuntaan.

- Ihmisoikeuksien näkökulmasta Tampereen henki näyttää haihtuneen ilmaan, sanoo Amnestyn Suomen-osaston kampanjapäällikkö Niina Laajapuro, viitaten vuoden 1999 Tampereen huippukokoukseen.

Tampereella EU asetti tavoitteeksi yhteisen turvapaikkapolitiikan, jonka perustana pitää olla turvapaikkaoikeuden kunnioittaminen sekä Geneven pakolaissopimuksen soveltaminen.

Oikeus- ja sisäministerit puhuivat nyt lähinnä siirtolaisten torjunnasta. Keskustelussa ei otettu esille maahantulijoiden oikeusturvan lisäämistä, palautuksiin liittyviä ihmisoikeusongelmia tai laillisten maahantulokeinojen tarjoamisesta vainoa pakeneville.

- EU-maat tunnustavat laajasti, että monet maahanpyrkijät ovat lähteneet epätoivoisista tilanteista ja että hukkumiskuolemat Atlantilla ja Välimerellä on estettävä. Ratkaisuksi kuitenkin tarjotaan esimerkiksi tiiviimpää rajayhteistyötä, nopeita palautuksia ja maahantulijoiden laajempaa rekisteröintiä, Laajapuro moittii.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme