Mainos
Mainos

Suomi jatkaa perustuslain ratifiointia

Pääministeri Vanhasen mukaan Suomi jatkaa EU:n perustuslain ratifiointia normaalisti Ranskan kansanäänestytuloksesta huolimatta. Hallitus tuo ratifioinnin eduskunnan käsittelyyn syksyllä.

Euroopan unionin perustuslain ratifiointia on pääministeri Matti Vanhasen mukaan jatkettava Ranskan kansanäänestyksen tuloksesta huolimatta.

Vanhanen kertoi tänä aamuna Kuwaitissa Suomen jatkavan prosessia normaalisti. Hallitus tuo ratifioinnin eduskunnan käsittelyyn syksyllä. Vanhanen myös toivoi muiden EU-maiden jatkavan sopimuksen ratifiointia ja muistutti, että yhdeksän jäsenmaata on jo hyväksynyt sopimuksen.

Ranskan kansanäänestyksen tuloksella ei pääministerin mukaan ole välittömiä vaikutuksia EU:n toimintaan, vaikka se varmasti herättää vilkasta poliittista arvailua. EU-maat arvioivat tilannetta Ranskan ja ylihuomenna pidettävän Hollannin kansanäänestyksen jälkeen EU:n neuvoston kokouksessa 16. kesäkuuta.

- Ei-äänten enemmistö oli odotettua suurempi. Tulos aiheuttaa varmasti päänvaivaa Ranskassa ja koko unionissa. Sen ylenmääräinen kauhistelu ei kuitenkaan auta. Muiden maiden on syytä toimia, kuten perustuslakineuvotteluissa sovittiin, Vanhanen toteaa.

Syksyllä 2006 todetaan sopimuksen mukaan onko vähintään neljä viidesosaa hyväksynyt sopimuksen. Silloin unionin on Vanhasen mukaan tehtävä päätöksiä siitä, miten prosessia jatketaan.

- Varmasti joudutaan tilanteeseen, että suuri osa jäsenmaista on hyväksynyt sopimuksen, osa ei, ja tilanteeseen joudutaan hakemaan vastauksia, Vanhanen sanoo.

Suomella edessä haastava puheenjohtajakausi

Perustuslain ratkaisun hetket osuvat Suomen puheenjohtajakaudelle 2006. Ongelma muuttaa puheenjohtajakauden sisältöä sikäli, että perustuslain edellyttämien valintojen ja päätösten asemesta joudutaan miettimään keskeneräisen prosessin päättämistä.

Vanhanen arvioi, että Suomen puheenjohtajakaudella vaikeimmaksi ongelmaksi voi silti muodostua EU:n rahoituksesta sopiminen, ellei rahoituskiistoja saada nopeasti ratkaistuksi. Rahoitusongelma on vakava, koska rahoituspuitteet luovat pohjan unionin toiminnalle.

Käynnissä olevaan EU:n laajentumiseen Ranskan äänestys ei Vanhasen mukaan vaikuta, vaan laajeneminen 27 maahan jatkuu sovitusti. Muutenkin EU:n toiminta jatkuu normaalisti voimassa olevien sopimusten pohjalta.

Turkin jäsenyysneuvotteluihin kansanäänestyksen tuloksella ei Vanhasen mukaan ole suoranaista vaikutusta, vaikka laajentumisen pelko ilmeisesti oli yksi monista tekijöistä Ranskan äänestystuloksen takana. Turkin jäsenyysneuvottelujen päättäminen on joka tapauksessa pitkä prosessi, joka ei ole vielä ajankohtainen.

- Me tarvitsemme unionia. EU:n 25 jäsenmaata on niin monin läheisin sitein liittynyt yhteen, että yhteistyön jatkaminen on välttämätöntä. Meidän on vain löydettävä oikeat keinot siihen. Se voi viedä jonkin aikaa, toteaa Vanhanen.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 30.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme