Mainos

Suomi jatkamassa osallistumistaan Irak-operaatioon

Suomi jatkaa osallistumistaan monikansalliseen Irak-operaatioon noin sadalla sotilaalla vuoden 2018 loppuun, käy ilmi valtioneuvoston selonteosta eduskunnalle.

Suomalaissotilaat osallistuvat Irakissa koulutus- ja neuvonantotehtäviin sekä tarpeellisiin esikunta-, hallinto- ja tukitehtäviin.

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteinen kokous linjasi asiasta tämän kuun alussa.

Lopullisen päätöksen asiasta tekee tasavallan presidentti sotilaallisesta kriisinhallinnasta annetun lain mukaisesti.

Koska kyse on sotilaallisesti erityisen vaativasta operaatiosta, valtioneuvosto antaa Irak-osallistumisesta eduskunnalle selonteon

Suomi on osallistunut Irak-operaatioon vuodesta 2015 alkaen. Aluksi Suomi osallistui operaatioon noin 50 sotilaalla, mutta viime vuonna osallistuminen kaksinkertaistui noin sataan sotilaaseen.

Suomalaiset ovat kouluttaneet Menilan tukikohdassa Kurdistanin peshmerga-taistelijoille sotilaan perustaitoja. Lisäksi suomalaiset ovat tukeneet Saksan antamaa lääkintäkoulutusta.

- Suomalainen koulutusosasto ja suomalainen koulutustapa ovat saaneet peshmergoilta erittäin hyvää palautetta, valtioneuvoston selonteossa kerrotaan. Kiitosta on saanut muun muassa annettu ensiapukoulutus, kun koulutetut ovat osanneet tyrehdyttää haavoittuneiden verenvuotoja kenttäsairaaloissa.

Yli 40 miljoonan hintalappu

Jatkossa suomalaiset voisivat kouluttaa peshmerga-joukkojen lisäksi myös muita Irakin turvallisuusjoukkoja. Samalla suomalaiset voisivat kouluttaa ja neuvoa irakilaisia muuallakin kuin Pohjois-Irakissa.

Suomalaisten osallistuminen on osa Yhdysvaltain johdolla vuonna 2014 käynnistettyä Inherent Resolve -operaatiota. Operaatioon osallistuu 27 maata yhteensä yli 9000 sotilaalla.

Suomalaisten osallistumisesta oli aiemmin päätetty ensi elokuun loppuun saakka. Operaation jatkaminen syyskuun alusta ensi vuoden loppuun saakka maksaisi valtioneuvoston selonteon mukaan hieman yli 40 miljoonaa euroa.  

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot