Mainos
Mainos

Suomi jättänyt nootin alueloukkauksista

Suomi jätti muutama viikko sitten Venäjälle nootin venäläisten sotilaskoneiden tekemistä alueloukkauksista, mutta vastausta noottiin ei ole vielä saatu.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan MTV:n uutisten eilen julkisuuteen kertomat alueloukkaukset eivät ole olleet pelkkiä vahinkoja, vaan niitä on tehty systemaattisesti.

- Nyt näissä on ollut enemmän systemaattisuutta eli näitä on ollut kymmenkunta lyhyen ajan sisällä. Tähän pitää saada asiallinen selvyys, Vanhanen toteaa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vahvisti, että Suomi on jättänyt Venäjälle nootin saadakseen selityksen venäläiskoneiden lentelyyn. Vastausta noottiin ei ole vielä saatu.

Tuomioja korostaa kuitenkin, että nootin jättäminen on normaali diplomaattinen käytäntö.Vanhasen ja Tuomiojan mukaan hallitus ei ole käsitellyt alueloukkauksia Venäjän tahallisena provokaationa.

- Hallituksen piirissä ei ole tällaista keskustelua käyty. Julkisuudessa on myös ollut jonkin verran vääriä tietoja Ahvenanmaan osalta. Loukkaukset eivät ole koskeneet Ahvenenmaan aluetta, Vanhanen selvensi.

Tuomioja: Loukkauksista selvät todisteet

Venäjä ehti jo tänään kiistää koneidensa loukanneen Ahvenanmaan aluetta. Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän ilmavoimat on valmis toimittamaan Suomelle tiedot koneiden reiteistä. Muilta osin alueloukkauksista on pysytelty hiljaa.

Ulkoministeri Tuomiojan mukaan Suomella on kuitenkin tapahtumista kiistattomat todisteet.

- Oletan, että kun asia on nyt todennettu Venäjälle, he omalta puoleltaan tutkivat asian ja vastaisuudessa pitävät huolta, ettei tällaista pääse tapahtumaan.

Asiaa käsitellään viimeistään, kun pääministeri Vanhanen ensi kuussa tapaa Moskovassa Venäjän pääministeri Mihail Fradkovin. Vanhanen kuitenkin odottaa, että asia selvitetään jo ennen tapaamista.

Kyse Suomen ilmavalvonnan testaamisesta?

Ulkoministeriö vahvisti eilen illalla MTV:n uutisten tiedot venäläisten sotakoneiden toistuvista ilmatilan loukkauksista.

Aamun Hufvudstadsbladetin haastattelemien nimettömien korkea-arvoisten hallituslähteiden mukaan on mahdollista, että Venäjä kokeilee, miten Suomi, ja ehkä myös EU ja Nato, reagoivat ilmatilaloukkauksiin.

Everstiluutnantti Mika Kerttunen Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi niin ikään, että alueloukkauksissa voi olla kyse Suomen ilmavalvonnan testaamisesta. Kerttunen tosin muistuttaa, että teoria pätee vain, jos loukkaukset ovat tarkoituksellisia.

Lyhytkestoisilla ilmatilan loukkauksilla ei Kerttusen mukaan ole tiedustelutoiminnan kannalta mitään merkitystä. Jos toiminta olisikin ollut tarkoituksellista, Kerttunen muistuttaa, että käskyt siihen eivät välttämättä ole tulleet Kremlistä tai edes Venäjän armeijan tai ilmavoimien johdolta.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme