Mainos
Mainos

Suomi kiinnostunut johtovastuusta osassa Afganistanin rauhanturvaoperaatiota

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan asiasta on keskusteltu hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa yhdessä presidentin kanssa.

Suomi on kiinnostunut johtovastuun ottamisesta osassa Afganistanin rauhanturvaoperaatiota vuonna 2009.

Johtoasemaa haikaillaan muutaman tuhannen sotilaan joukossa, jota johtavat tällä hetkellä Saksa ja Ruotsi. Suomi osallistuu tähän kokoonpanoon tällä hetkellä sadalla rauhanturvaajalla.

Suomalaiset rauhanturvaajat Afganistanissa toimivat tällä hetkellä osana monikansallista kokoonpanoa, Saksan ja Ruotsin johtamissa jälleenrakennusryhmissä eli PRT:ssä.

Seuraavan kerran johtovaltio vaihtuu vuonna 2009, ja tästä Suomi on nyt kiinnostunut.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan johtovastuun mahdollisesta ottamisesta on keskusteltu hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa yhdessä presidentin kanssa pari viikkoa sitten.

- Se on ollut idea-asteella, koska todennäköisesti se edellyttäisi, että jonkin verran voimavaroja pitäisi myös lisätä. Taustavalmisteluissa tämmöinen ajatus on ollut olemassa, mutta poliittinen johto ei ole sitä kuitannut, Vanhanen paljastaa.

Tällä hetkellä Suomi osallistuu kansainväliseen rauhanturvaamiseen kokonaisuudessaan noin tuhannella sotilaalla ja sadan miljoonan euron budjetilla. Afganistanissa suomalaisrauhanturvaajia on nyt reilu sata. Pääministerin mukaan johtovastuun vaatimat lisäpanostukset eivät olisi merkittäviä.

- Ei se johtovastuun ottaminen, jos nyt on 100 miestä, niin välttämättä kovin paljoa tarvitsisi lisätä, hän uskoo.

Kääriäinen kauhistelee kustannuksia

Toistuvasti lisärahaa puolustusmenoihin vaatinut puolustusministeri Seppo Kääriäinen on eri mieltä Vanhasen kanssa mahdollisen johtovastuun kustannuksista. Puolustusministerin mielestä uusikaan eduskunta tuskin on parin kolmen vuoden kuluttua valmis lisäämään rauhanturvaamisen määrärahoja.

- Sehän vaatisi ilman muuta lisää joukkoja sinne ja lisää rahaa sinne ja minulla on sellainen arvio, että sellaisten päätösten tekeminen ei ole yksinkertainen asia. Luulenpa että se olisi aikalailla mahdotonkin asia tässä lähitulevina aikoina, Kääriäinen arvioi.

Suomi on toiminut kertaalleen rauhanturvaoperaation johtovaltiona Kosovossa.

Puolustusministeriöstä arvioidaan, että johtovastuun ottaminen Afganistanissa olisi iso päätös ja se täytyisi todennäköisesti viedä selonteon muodossa eduskunnan käsiteltäväksi.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kauko Juhantalo ei ollut johtovastuukaavailuista vielä tänään tietoinen. Juhantalo pitää pohdintaa kuitenkin luonnollisena, jotta suomalaisrauhanturvaajille saataisiin mahdollisimman monipuolista kokemusta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme