Mainos
Mainos

Suomi kokeilee uutta menetelmää kadonneiden etsinnässä

Suomessa kokeillaan uutta menetelmää kadonneiden etsinnässä. Useissa maissa käytössä oleva MSO-menetelmä perustuu erilaisiin todennäköisyyspäätelmiin, joita tehdään kadonneen henkilön ja aiempien katoamistapausten perusteella.

Kanadalaisperäinen MSO (Managing Search Operation) perustuu tietokantaan, johon on tallennettu aiempien katoamistapausten tietoja. Niiden pohjalta päätellään todennäköisimmät etsintäalueet.

MSO-menetelmän maastoetsinnässä toimitaan pienryhmissä, mikä on poliisin arvion mukaan huomattavasti tehokkaampaa kuin haravointiketjuissa kulkeminen.

Haravointiketjuun tarvitaan paljon etsijöitä, ja kulkeminen on hidasta. MSO-mallissa etsittävä alue jaetaan lohkoihin, jotka asetetaan tärkeysjärjestykseen todennäköisyyslaskelmin. Lohkoja kierretään kolmen hengen partioissa vastapäivään.

MSO-etsintöihin perehtynyt ylikonstaapeli Jari Seppälä Peräpohjolan poliisilaitokselta Lapista toteaa, että MSO voi olla avuksi siinäkin, että erityisesti maaseuduilla alkaa olla pulaa etsijöistä, kun asukkaita, varsinkin nuoria, on entistä vähemmän.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot