Mainos
Mainos

Suomi lähettää Kongoon 12 rauhanturvaajaa

Kolmen esikuntaupseerin lisäksi Kongoon lähtee kolme suomalaista kolmen hengen lääkintäryhmää.

Suomi aikoo osallistua Kongon rauhanturvaoperaatioon kahdentoista rauhanturvaajan voimin. Jo aiemmin kaavailtiin kolmen esikuntaupseerin lähettämistä Kongoon. Lisäksi on lähdössä kolme kolmen hengen suomalaista lääkintäryhmää, joissa kaikissa on yksi lääkäri ja kaksi hoitajaa.

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli Suomen osallistumista EU:n sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon eilen. Päätös on tarkoitus vahvistaa presidentin esittelyssä ensi viikolla.

EU:n operaation tavoitteena on turvata Kongon heinäkuussa järjestettävät parlamenttivaalit. EU kokoaa rauhanturvatehtävää varten noin 1500 sotilasta, joista tuhat lähtee paikan päälle Afrikkaan ja loput jäävät lähtövalmiuteen. Kongossa on jo 17 000 YK:n rauhanturvaajaa.

Suomalaisten lähtijöiden määrä kasvoi viime tingassa, kun EU ei saanut kokoon tarpeeksi lääkintäväkeä ja vetosi jäsenmaihin puutteen korjaamiseksi.

Yksikön johtaja Olli-Pekka Jalonen puolustusministeriöstä kertoo, että Kongossa varaudutaan yhteenottoihin. Toisaalta lääkintäväkeä tarvitaan joka tapauksessa, kun eurooppalaisia rauhanturvaajia lähetetään Afrikkaan.

Rauhanturvaoperaatio on alkamassa kesäkuun alkupuolella ja kestää neljä kuukautta. Parlamenttivaalit ja presidentinvaalien ensimmäinen kierros on tarkoitus pitää 30. heinäkuuta. Päivää on lykätty useaan kertaan käytännön ongelmien vuoksi.

Vaalit ovat Kongon ensimmäiset neljäänkymmeneen vuoteen. Maan viisi vuotta kestänyt sota päättyi virallisesti vuonna 2002, mutta kapinalliset ja hallituksen joukot taistelevat yhä maan itäosissa. YK on arvioinut, että sota vaatii edelleen joka päivä yli 1200 kuolonuhria. Valtaosa kuolee sairauksiin ja nälkään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme