Mainos
Mainos

Suomi lähtee tukemaan Portugalia - Mistä tässä oikein on kyse?

Suomi sai Jyrki Kataisen johdolla "avattua tiukkaan vedetyn solmun". Kun perussuomalaiset ei osallistu hallitusneuvotteluihin, lähtee Suomi mukaan Portugalin tukemiseen ja Euroopan vakausmekanismin kehittämiseen.

Mutta mitähän se sitten oikein tarkoittaa? Poliitikkojen puheissa vilisee taseet ja velkakestävyydet, eikä niistä ota mitään selvää.

MTV3 Uutiset julkaisee Suomi-Tukipaketti-Suomi-sanakirjan, jonka avulla ihmeellisistä koukeroista koitetaan vääntää edes jollain tavalla ymmärrettäviä. Nordean pääekonomisti Martti Nyberg antaa asiantuntijan neuvoja asioiden ymmärtämiseen.

Yksityisten lainaajien pysyttävä maassa

Ensimmäisenä lähdetään tukemaan Portugalia. Sen talous on rajussa epätasapainossa ja EU:n valtiot ryhtyvät pelastamaan sitä.

Normaalisti, kuten tässäkin tapauksessa, valtiot lainaavat rahaa kotimaidensa eläkeyhtiöiltä, sijoitusrahastoilta, pankeilta ja yksityishenkilöiltä. Yksi Suomen vaatimuksista on, että yksityisten lainanantajien kanssa käynnistetään neuvottelut siitä, että ne pysyvät maassa.

Mikään ei nimittäin estä sijoittajia myymästä lainoja eteenpäin.

Portugalin on Suomen kannan mukaan myös myytävä omaisuuttaan, että se turvaa EU-lainojen takaisinmaksun.

Loput eilen tehdyistä päätöksistä eivät vaikuta suoraan Portugalin tukemiseen, vaan Euroopan väliaikaiseen ja pysyvään vakausohjelmaan. Niihin liittyy kaikkein vaikeimmat termit.

Suomi-Tukipaketti-Suomi

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme