Mainos
Mainos

Suomi laittomien maahantulijoiden kauttakulkumaa

Suomen rajoilla tavattiin viime vuonna noin 600 laitonta maahantulijaa. Laittomassa maahantulossa Suomi on kauttakulkumaa, eli maahantulijoiden päämäärä on jossakin muussa maassa.

Suurin osa laittomista maahantulijoista pyrki Suomeen rajanylityspaikkojen kautta, joiden lisäksi yksittäisiä laittomia maahantulijoita tavattiin maastosta rajanylityspaikkojen ulkopuolelta sekä mereltä. Käännytyksiä Suomen rajoilta oli noin 3000. Laittomien maahantulijoiden tulosuunta on yleensä länsi. Suoraan itärajan yli viime vuonna yritti alle 20 henkilöä.

-Suomeen tulijat ovat yleensä yksittäisiä henkilöitä, eikä järjestäytyneestä ihmissalakuljetuksesta juuri ole löytynyt merkkejä, kertoo everstiluutnantti Juha Uusikartano.

Tiedot laittomasta maahantulosta perustuvat EU:n riskianalyysikeskus RACin EU:n ulkorajoja koskevaan riskianalyysiin. Riskianalyysikeskus toimii Suomen rajavartiolaitoksen esikunnan yhteydessä.

Ilmasto ja maasto vähentävät yrityksiä

Suomen rajoilta saatiin viime vuonna kiinni noin 600 laitonta maahantulijaa. Uusikartano arvioi, ettei ongelma Suomessa ole juuri tätä suurempi. -Suomen rajat ovat erittäin tarkasti valvottuja, ja talvella maastossa jäljet näkyvät hyvin. Suomen maasto ja ilmasto ovat sellaisia, ettei niissä pitkään selviä ilman asianmukaisia varusteita. Sellaisia laitonta maahantuloa, jota ei havaita, on korkeintaan muutamia kymmeniä tapauksia vuodessa, todennäköisesti sitäkin vähemmän.

Suomesta tavattujen laittomien maahantulijoiden alkuperämaat ovat tavallisimmin entisen Neuvostoliiton alueella, Kaukoidässä ja Afrikassa. Viro liittyy Euroopan unioniin ensi vuonna, minkä arvioidaan vaikuttavan myös laittoman maahantulon yrittämiseen. EU:n laajentuessa uudet maat eivät kuitenkaan automaattisesti pääse rajavalvontaa vähentävän Schengen-sopimuksen piiriin.

Suomi tulijoille kauttakulkumaa

Kaikkiaan Euroopan unionin ulkorajoilla tavattiin viime vuonna noin 70000 laitonta maahantulijaa, joista noin 46000 merirajoilla. Lisäksi Schengen-alueen sisäpuolella arvioidaan olevan satoja tuhansia sellaisia maahantulijoita, jotka alun perin ovat tulleet maahan laillisesti, mutta jatkaneet laittomasti maassa oleskelua.

Laittomassa maahantulossa Suomi on kauttakulkumaa, eli maahantulijoiden päämäärä on jossakin muussa maassa. Rajavartiolaitoksen päällikön, kenraaliluutnantti Hannu Ahosen mukaan tilanne säilynee tulevaisuudessakin samanlaisena. - Suomi on korkean elintason maa, ja voi toki olla laittoman maahantulon kohdemaa. Kuitenkaan Suomessa ei ole valmiina merkittäviä etnisiä keskittymiä, jotka houkuttelisivat tänne. Ei ole merkkejä siitä, että nykyinen tilanne muuttuisi dramaattisesti.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme