Mainos
Mainos

Suomi lehdistönvapauden kärkimaa

Viime vuonna ykkössijalla ollut Tanska tippui nyt Muhammed-pilakuvakiistan seurauksena sijalle 19.

Suomi on tuoreen raportin mukaan lehdistönvapauden kärkimaa. Jaetulla ykkössijalla Suomen kanssa ovat myös Irlanti, Islanti ja Alankomaat.

Sen sijaan Pohjois-Koreassa lehdistön vapautta rikotaan pahiten maailmassa, selviää Reportterit ilman rajoja -järjestön tutkimuksesta. Journalistien oikeuksia poljetaan pahoin myös muun muassa Turkmenistanissa, Eritreassa, Kuubassa, Kiinassa ja Iranissa. Myös Venäjä on 168 maata käsittävän listan loppupäässä sijalla 147.

Profeetta Muhammedin pilakuvien piirtäjiin kohdistuneet uhkaukset tiputtivat viime vuoden ykkösen Tanskan yhdeksänneksitoista.

Yhdysvaltojen sijoitus on 53:s, kun se vielä vuonna 2002 oli 17:sta. Dramaattisen pudotuksen yhtenä syynä pidetään presidentti George W. Bushin hallinnon politiikkaa pitää epäilyttävinä kaikkia toimittajia, jotka kyseenalaistavat "terrorin vastaisen sodan".

Euroopassa huonoiten asiat ovat yleisesti entisissä Neuvostomaissa. Bolivia ja Bosnia sen sijaan nousivat 20 parhaan maan joukkoon.

Reportterit ilman rajoja -järjestön lista perustuu kirjeenvaihtajien, journalistien, lakiasiantuntijoiden ja ihmisoikeusaktivistien arvioihin.

(MTV3-STT-AP-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme