Mainos
Mainos

Suomi liittyi Schengen-alueeseen

Suomi on alkanut tänään soveltaa EU-maiden ns. Schengenin sopimusta. Sopimuksen mukaan rajatarkastukset lakkautetaan sopimusmaiden väliltä ja alueen ulkorajavalvontaa vastaavasti tehostetaan.

Alueessa on Suomen lisäksi mukana 14 valtiota. EU-maista sopimusta soveltavat kaikki muut jäsenmaat paitsi Britannia ja Irlanti. Lisäksi alueeseen liittyvät EU:hun kuulumattomat Islanti ja Norja.

Schengen-yhteistyön taustalla on pyrkimys vapauttaa ihmisten liikkumista EU-alueella. Vapauden vastapainoksi maat pyrkivät tehostamaan sisäisestä turvallisuudesta vastaavien viranomaisten yhteistyötä. Suomalaisille Schengen-alueeseen liittyminen näkyy liikenteen sujuvuuden parantumisena. Schengen-maiden kansalaiset voivat matkustaa sopimuksen piirissä olevissa maissa ilman passintarkastusta.

Passi silti mukaan


Schengenin sopimuksesta huolimatta passista ei kannata luopua. Käytännössä suomalaisen on pystyttävä jatkossakin todistamaan henkilöllisyytensä Schengen-maissa, vaikka tarvetta siihen on vain erityistilanteissa. Passi kelpaa tarkoitukseen yhä, mutta myös uudenmallinen henkilöllisyystodistus hyväksytään.

Käytännössä EU-alueella reissaava välttyy passitarkastukselta silloin, kun matka on tarkoitus taittaa säännöllisessä lento-, juna- tai laivaliikenteessä. Passitarkastukseen unionialueella joutuu enää vain Britanniaan tai Irlantiin matkaava.

Lipponen ylistää Schengeniä

Pääministeri Paavo Lipponen pitää Schengen-sopimusta merkittävänä askeleena Euroopan yhdentymisessä. Lipposen mukaan sopimus auttaa rakentamaan eurooppalaisen vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen. Lipponen muistuttaa uuden rajatarkastuskäytännön hyödyttävän monia osapuolia.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme