Mainos
Mainos

Suomi lupaa EU:n talouskriiseihin enintään 12,6 miljardia

EU:n valtiovarainministerit ovat päässeet sopuun vuonna 2013 toimintansa aloittavan pysyvän vakausmekanismin pääpiirteistä.

Järjestelmän lainakapasiteetti on 500 miljardia euroa, minkä turvaamiseksi siihen tarvitaan kokonaisuudessaan 700 miljardia euroa.

Mekanismilla voidaan avustaa Irlannin ja Kreikan tavoin talouskriisiin ajautuvia maita. Järjestelmä korvaa heinäkuussa 2013 nykyisen väliaikaisen 440 miljardin euron suuruisen vakausrahaston.

Mekanismi koostuu 80 miljardin euron maksetusta pääomasta sekä 620 miljardin euron korotusvaltuudesta. Suomen osuus maksetusta pääomasta on 1,4 miljardia euroa ja korotusvaltuudesta 11,1 miljardia euroa.

Suomen kokonaisvastuu on enintään 12,6 miljardia euroa. Valtiovarainministeriö korostaa, että kyseessä on teoreettinen luku. Jotta Suomi joutuisi maksamaan koko summan, edellyttäisi se sitä, että kaikki vakausmekanismilta lainaa saaneet maat olisivat päätyneet täydellisen maksukyvyttömiksi.

Suomi maksaa 1,4 miljardin summan vakausmekanismiin erissä kahden vuoden kuluessa kesästä 2013 alkaen.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan neuvottelujen lopputulos vastasi Suomen toiveita.

Takauspäätökset myöhemmin

Valtiovarainministerit valmistelivat Brysselissä torstaina alkavaa EU-huippukokousta, jossa on määrä sopia EU:n talouspoliittisten uudistusten päälinjoista.

Katainen ei usko, että päätöstä takausten kasvattamisesta euroalueen vakausrahaston vahvistamiseksi tehdään vielä tämän viikon EU-huippukokouksessa.

Kataisen mukaan rahaston vahvistamisesta ja pysyvän vakausmekanismin viimeisistä yksityiskohdista halutaan päättää yhtä aikaa, jotta niistä saadaan riittävä kokonaiskuva.

Auki on edelleen muun muassa se, miten yksityiset sijoittajat kantavat vastuunsa talouskriiseissä pysyvän vakausmekanismin astuttua voimaan. EU-maat ovat halunneet yksityisen sektorin mukaan jakamaan talouskriisien kustannuksia.

Kataisen mukaan yksityisen sektorin mukaantulo on merkittävin pysyvän mekanismin mukanaan tuoma uudistus.

-Markkinataloudessa pitää aina olla mahdollisuus voittoihin ja mahdollisuus tappioihin, Katainen filosofoi.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme