Mainos
Mainos

Suomi matkailijoiden suosiossa

Venäläismatkailijoiden Suomi-innostus jatkuu. Itänaapurista kävi maassamme viime vuonna kaksi miljoonaa matkailijaa, mikä on viidenneksen verran edellisvuotta enemmän, kertoo Tilastokeskuksen tuore raportti.

Venäläiset ovat tehneet melkoisen ryntäyksen Suomeen 2000-luvulla. Kävijöiden kokonaismäärä on kaksinkertaistunut ja päiväseltään vierailleiden määrä yli kolminkertaistunut. Viime vuonna päivämatkailijoita oli 67 prosenttia.

Matkailua vauhdittaa Venäjän hyvä taloudellinen kehitys, joka siivittää myös ulkomaanmatkailun kasvua, selittää tutkimuspäällikkö Tom Ylkänen Matkailun edistämiskeskuksesta.

- Suomi on lähellä, ja se on venäläisille tuttu ja turvallinen matkailumaa, Ylkänen sanoo.

Suomeen tulijat ovat pääosin Pietarin ja Moskovan keskiluokkaa. Raharikkaat suuntaavat enemmän Keski-Euroopan lomakohteita päin.

Talvella venäläisiä kiinnostavat erilaiset aktiviteetit ja kylpylät, kesällä kierretään ympäri maata ja harrastetaan kulttuuritapahtumia.

- Venäläiset tulevat usein suuremmalla joukolla kesähuviloille, Ylkänen kertoo.

Viime vuonna itänaapurin matkailijat toivat Suomeen yhteensä 470 miljoonaa euroa, mikä on kolmannes kaikkien matkailijoiden tuomasta potista. Venäläisten kulutuksesta liki 70 prosenttia meni ostoksiin.

Kallis polttoaine uhkaa matkailua

Matkailualan kehitys on viime vuosina pysynyt hyvänä. Matkailun edistämiskeskus odottaa suunnan jatkuvan samanlaisena mutta kasvun hidastuvan. Uhkakuvia alalle luo polttoaineen kallistuva hinta, joka voi karsia matkailijoita kalliimpien lentolippujen myötä.

Kaikkiaan Suomessa vieraili viime vuonna 5,7 miljoonaa ulkomaista matkustajaa. Kasvua edellisvuoteen oli seitsemän prosenttia. Venäjän jälkeen eniten matkailijoita kävi edellisvuosien tapaan Ruotsista, Virosta, Saksasta ja Iso-Britanniasta.

Matkustajista työreissulla oli 29 prosenttia ja virkistäytymässä 40 prosenttia. Reilu kymmenes kyläili sukulaisissa ja tuttavien luona. Loput olivat esimerkiksi kauttakulkumatkalla muualle.

Matkailijat kuluttivat Suomessa noin 1,6 miljardia euroa, yhdeksän prosenttia edellisvuotta enemmän. Eniten rahaa paloi ostoksiin, sen jälkeen ravintoloihin ja majoitukseen.

Tutkimusta varten haastateltiin reilua neljääkymmentä tuhatta maasta poistuvaa ulkomaalaista vilkkaimmilla raja-asemilla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme