Mainos
Mainos

Suomi mukaan EU:n tupakkakanteeseen

Suomi liittyy EU-komission kanteeseen kahta amerikkalaista tupakkayhtiötä vastaan. Yhtiöitä syytetään tupakan myymisestä salakuljettajille. EU katsoo menettäneensä valtavia summia, kun valmiste- ja arvonlisäveroja on kierretty.

Tupakkaa salakuljetetaan EU-maihin konttikaupalla. Konttien ilmoitetaan olevan läpikulkumatkalla unionin ulkopuolelle, mutta tupakat päätyvät EU-maiden markkinoille. Yhdestä kontillisesta tupakkaa maksetaan veroja ja tulleja noin kuusi miljoonaa markkaa. Kun harmaille markkinoille päätyy vuosittain useita tuhansia tupakkakontteja, EU:n jäsenmaat kärsivät huomattavia tappioita. Salakuljetustilanne on pahin Saksassa ja Britanniassa sekä EU:n eteläisimmissä maissa. Esimerkiksi Italiassa arvioidaan, että joka kymmenes savuke on salakuljetettu.

Tupakkakartonkeja

EU-komissio syyttää taloudellisista tappioista kahta amerikkalaista tupakkayritystä, Philip Morris- yhtiötä sekä RJ Reynolds-yhtiötä. Komissio katsoo, että ne ovat myyneet tupakkaa salakuljettajille useiden vuosien ajan. Kanteen mukaan yritykset ovat väärentäneet asiakirjoja salakuljetuksen helpottamiseksi, ottaneet maksuja hämärille tileille ja muutenkin kaikin tavoin pyrkineet peittelemään salakuljetustoimintaa. Komissio ei suostu paljastamaan, miten suuria korvaussummia se vaatii.

Sasi: korvauksia myös Suomeen

Kimmo Sasi

Komissio nosti oman kanteensa marraskuussa ja useat EU:n jäsenmaat ovat liittyneet siihen. Suomi ilmoitti osallistumisestaan tänään. Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin mukaan on tärkeää, että Suomi tukee komissiota asiassa. -Tottakai Suomella on tässä asiassa myös omia taloudellisia intressejä, sanoo Sasi. Tarkoista summista hän ei halua vielä puhua, mutta Sasin mukaan Suomella on jonkinlainen käsitys siitä, millaisista korvaussummista on kyse. MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan Suomessa kuitenkin arvioidaan, että korvauksia voitaisiin saada noin 500 miljoonaa markkaa.

Oikeusprosessista amerikkalaisessa tuomioistuimessa on kuitenkin luvassa pitkä ja mutkikas. Jo nyt toinen haastetuista tupakkayrityksistä on esittänyt vastakanteen. Se katsoo, että komissiolla ei ole valtuuksia nostaa omaa kannettaan.

Suomeen 70 miljoonaa laitonta savuketta

Tupakka-aski

Suomeen tuotiin viime vuonna yli 70 miljoonaa laitonta savuketta lähinnä Virosta ja Venäjältä. Suurin osa salakuljetetuista savukkeista oli väärennetty. Viime vuonna väärennettyjä savukkeita takavarikoitiin noin 44 miljoonaa.

Väärennetty tavara ei yleensä täytä EU:n vaatimuksia. Esimerkiksi terva- ja nikotiinipitoisuudet voivat olla jopa kaksin- tai kolminkertaisia laillisiin savukkeisiin verrattuna.

Savukkeiden salakuljetus on tilastojen mukaan kasvanut räjähdysmäisesti 90-luvun lopulla. Kun vuonna 1998 tullin haaviin jäi reilut 14 miljoonaa laitonta savuketta, oli niitä vuonna 1999 jo yli 60 miljoonaa. Tulli arvioi onnistuvansa takavarikoimaan vain kymmenesosan kokonaissalakuljetuksesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme