Mainos
Mainos

Suomi mukaan Nato-maiden ilma- ja merikuljetusjärjestelmään?

Yhteiseen ilma- ja merikuljetushankkeeseen on jo ilmoittautunut viisitoista Nato-maata ja Ruotsi.

Suomi kaavailee lähtöä mukaan lähinnä Nato-maiden yhteiseen ilma- ja merikuljetushankkeeseen, MCCE:hen. Hollannissa heinäkuussa aloittavasta keskuksesta Suomi saisi strategista ilmakuljetuskykyä ja merikuljetuksiin huoltovarmuutta.

MTV3:n uutisten tietojen mukaan yhteiseen ilma- ja merikuljetushankkeeseen on jo ilmoittautunut viisitoista Nato-maata ja Ruotsi.

Suomessa asiaa selvittää pääesikunta.

- Siitä on selvitystyö meneillään ja päätökset tehdään asianmukaisesti tuolla ministeriön puolella. Onko meillä sitten tarvetta liittyä tai ei, everstiluutnantti Esa-Jussi Nuutila pääesikunnasta kertoo.

Suomen kauppalaivasto alkaa olla kokonaan ulosliputettu. Siksi alusten saaminen tarvittaessa lisäisi huoltovarmuutta.

- Näitä aluksia voidaan käyttää kriisitilanteissa valmiustarkoituksiin ja myös huoltovarmuuden lisäämiseen ja näkisin kyllä, että tämäntyyppisellä järjestelyllä on erittäin suuri merkitys, pääjohtaja Markku Mylly merenkulkulaitokselta kertoo.

Toisaalta Suomi kaipaa myös lisää ilmakuljetuskykyä jo kriisinhallintatehtäviä varten.

- Jäsenmailla on merkittävästi ilmakuljetuskapasiteettia ja mahdollisena jäsenmaana ollessaan Suomi pääsisi keskustelemaan näitten käytöstä mahdolliseen tarpeeseen liittyen, Nuutila kertoo.

Samalla saataisiin myös ilmatankkausapua.

Sopimuksen maista osalla on ilmatankkauskyky ja jäsenmaiden kesken on mahdollista sopia, miten ilmatankkauskoneita pystytään lainaamaan ja miten korvaukset suoritetaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme