Mainos
Mainos

Suomi mukana Venäjän ydinhankkeissa

Venäjän ydinvoimaloita kunnostetaan suomalaistuen voimin.

Suomi on mukana Venäjän ydinsaasteiden puhdistusoperaatiossa, joka alkaa piakkoin. Lähialueyhteistyövaroja on koottu rahastoon noin 10 miljoonaa euroa. Myös Venäjä on luvannut saman suuruisen summan.
Sosnovyi Bor hakee 15 vuoden lisäaikaa

Suomen antamia tukia on käytetty muun muassa Kuolassa. Kuolan Polyarni Zorinin voimalan iäkkäimmälle osalle on myönnetty viisi vuotta lisää käyttöaikaa. Voimalan neljä reaktoria ovat samaa tyyppiä kuin Loviisassa ja laitosta on kunnostettu pitkälti suomalaisten kokemuksella. Laitos on toiminut jo 30 vuotta.

Myös Pietarin lähellä oleva Sosnovyi Bor on anonut 15 vuotta lisää käyntiaikaa. Voimala seisautetaan parannustöitä varten joulukuussa. Suomen Säteilyturvakeskus osallistuu kehittämishankkeisiin.

Suomessa ongelmaydinvoimaloiksi koetaan Venäjän puolella olevat lähivoimalat, sekä Liettuan Ignalina. Lisäksi Murmanskissa on laivaston ydinsaasteita.
Jo 20 miljoonaa suomalaistukia käytetty

Venäjän ydinvoimaloiden kunnostushankkeisiin on käytetty jo 20 miljoonaa euroa suomalaistukia ja 10 miljoonaa odottaa rahastossa. Nyt myös venäläisiltä on tulossa 10 miljoonaa euroa rahallista tukea. Asiantuntija pitää Venäjän tukea poikkeuksellisena.

- Tuki on poikkeuksellinen, kertoo ulkoministeriön ulkoasiainneuvos Seppo Kauppila. - Hienoa että Venäjä tulee mukaan tasa-arvoisena kumppanina mukaan tällaisiin kansainvälisiin hankkeisiin, eikä pelkästään avun kohteena, jatkaa Kauppila.

Rahojen käyttökohteista neuvotellaan kolmen viikon kuluttua Moskovassa.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 25.08.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme