Mainos
Mainos

Suomi on elvytyksen kärkimaa

Suomi on henkiin palauttamisen kärkimaa, kerrotaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä Husista. Parhaiten elvytys onnistuu Helsingissä, heikoiten harvaan asutulla maaseudulla. Kammiovärinästä toipuu Helsingissä noin puolet.

Isot alueelliset erot liittyvät siihen, että ambulanssin tulo potilaan luo voi maaseudulla kestää kauemmin, neurologian erikoislääkäri Marjaana Tiainen Husista kertoo.

– Kansainvälisesti ajatellen Suomen luvut ovat kuitenkin erittäin hyviä. Pelastuslaitoksemme on organisoitu hyvin, Tiainen lisää.

Esimerkiksi Australiassa pelastuu pitkien välimatkojen vuoksi vain 11 prosenttia elvytetyistä. Monissa maissa taas suurkaupunkien ruuhkat ja korkeat rakennukset vaikeuttavat pelastamista.

Berliinissä asia on ratkaistu niin, että lääkäri menee elvytettävän potilaan luo helikopterilla.

Hyksin medihelin lääkäri Jouni Nurmi painottaa, että hyviin elvytyslukuihin vaikuttaa myös kansalaisten valppaus. Apua hälytetään nopeasti, ja yhä useampi maallikko ryhtyy välittömästi elvyttämään.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme