Mainos

Suomi on maailman paras maa äideille

Suomi on maailman paras maa äideille, ilmenee Pelastakaa Lapset -järjestön vertailusta. Järjestö laittoi 176 maata paremmuusjärjestykseen muun muassa lapsikuolleisuuden, lasten koulutustason ja naisten poliittisen aseman perusteella.

Pohjoismaat kahmivat ykkössijat, kun taas kymmenen alinta sijoitusta menivät ensimmäistä kertaa yksinomaan Saharan eteläpuolisen Afrikan maille. Kongon demokraattinen tasavalta on rankin paikka olla äiti.

Raporttiin sisältyvä Äitien indeksi asettaa 176 maata järjestykseen sen mukaan, miten ne ovat onnistuneet ja epäonnistuneet äitien tukemisessa. Indeksissä arvioidaan äitien hyvinvointia käyttäen mittareina tytön tai naisen riskiä kuolla raskauteen tai synnytykseen liittyviin syihin, alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuutta, lasten koulutustasoa, maan tulotasoa ja naisten poliittista asemaa. Suomessa tilanne on erinomainen kaikilla näillä kriteereillä mitattuna.

Kongossa kuollaan synnytykseen

Erot kehittyvien ja kehittyneiden maiden välillä ovat huomattavat. Kongon demokraattisessa tasavallassa tytön tai naisen riski kuolla raskauteen tai synnytykseen liittyviin syihin on yksi 30:stä, kun Suomessa riski on yksi 12 200:sta.

Kongon demokraattisessa tasavallassa lapset käyvät koulua keskimäärin kahdeksan ja puoli vuotta, kun taas kärkisijan Suomessa lasten koulutuksen voi odottaa kestävän lähes 17 vuotta.

Raporttiin sisältyvä Synnyinpäivän riski -indeksi vertailee vauvojen kuolleisuutta heidän ensimmäisen elinpäivänsä aikana 186 maassa. Vuosittain miljoona vauvaa kuolee synnyinpäivänään, eli kaksi vauvaa kuolee joka minuutti. Ensimmäinen elinpäivä onkin ihmisen vaarallisin päivä, lähes jokaisessa maailman maassa. Tämä huolimatta siitä, että on olemassa huokeita keinoja estää vastasyntyneiden kuolemia.

Somaliassa vastasyntynyt kuolee helposti

Syntyminen Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan on selvästi kaikkein vaarallisinta, sillä siellä vastasyntyneiden kuolemat ovat jopa lisääntyneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vauva kuolee seitsemän kertaa todennäköisemmin ensimmäisenä elinpäivänään kuin teollistuneissa maissa. Raportin mukaan riskit ovat suurimmat Somaliassa, jossa vauva kuolee ensimmäisenä elinpäivänään 40 kertaa todennäköisemmin kuin Luxemburgissa, joka on syntymän kannalta turvallisin maa.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vauvojen korkeaan kuolleisuuteen vaikuttaa äitien huono terveys, sillä heistä 10–20 prosenttia on alipainoisia. Kuolleisuuteen vaikuttaa myös se, että äidit ovat usein nuoria, jolloin heidän kehonsa ei ole vielä valmis synnyttämään. Muihin tekijöihin lukeutuvat ehkäisyn vähäinen käyttö, heikko terveydenhuolto raskauden aikana sekä suuri pula terveystyöntekijöistä.

Aasian maista Bangladesh ja Nepal ovat onnistuneet merkittävästi vähentämään vastasyntyneiden kuolleisuutta, mutta muissa maissa, kuten Intiassa, Afganistanissa ja Pakistanissa, lapsiavioliitot ja äitien huono ravitsemus pitävät alueen vastasyntyneiden kuolleisuusluvut sitkeästi korkeina.

Pelastakaa Lapset on seurannut maailman äitien oloja 14 vuoden ajan.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot