Mainos
Mainos

Suomi palauttaa rajatarkastuksia MM-kisojen ajaksi

Rajan ylittävien pitää sunnuntaista lähtien varautua tarkastukseen, vaikka matka tehtäisiinkin Schengen-alueella.

Suomi palauttaa rajatarkastukset 24.7.-14.8. MM-kisojen vuoksi, päätti valtioneuvosto. Kohteena ovat riskiryhmät, mutta kaikkien Schengen-alueella matkustavien pitää sunnuntaista lähtien varautua tarkastukseen.

Valtioneuvosto päätti palauttaa rajatarkastukset Helsingissä pidettävien yleisurheilun MM-kisojen turvallisuuden takaamiseksi. Schengen-alueen sisällä matkustavia voidaan Suomen rajoilla tarkastaa elokuun 14:nteen päivään asti.

Kaikkia matkustajia ei aiota järjestelmällisesti tarkastaa, vaan polttopiste on tiedustelutiedon perusteella valituissa riskiryhmissä. Rikollisten maahan pääsyn estämiseksi tarkastuksia voidaan silti tehdä myös pistokokein.

MM-kisat ovat ensimmäinen kerta, kun Suomi käyttää rajatarkastukset poistaneen Schengenin sopimuksen poikkeuspykälää. Muissa Schengen-maissa tarkastuksia on palautettu suurten urheilutapahtumien ajaksi tai terrorismin pelossa.

Ulkorajatarkastuksista ei leikata

Tarkastuksilla koetetaan pysäyttää MM-kilpailujen turvallisuutta vaarantavat matkaajat rajalle. Vakavimpana uhkakuvana väikkyy terrorismin mahdollisuus, mutta kisojen uskotaan myös houkuttelevan erilaisiin rikoksiin erikoistuneita ammattirikollisia tai rikollisryhmiä.

Rajoilla varaudutaan myös siihen, että kisajulkisuutta hyödyntävät ryhmät voivat aiheuttaa järjestyshäiriöitä.

Suomi ei aio irrottaa väkeä Schengenin sisäisiin tarkastuksiin ulkorajoilta, kuten esimerkiksi Venäjän vastaiselta rajalta. Lisäväki hoidetaan paikalle muun muassa lomajärjestelyin.

Rajatarkastusten tilapäinen käyttöönotto ei vaikuta mitenkään velvollisuuteen pitää mukana matkustusasiakirjoja. Schengen-alueelle tai sieltä Suomeen matkustavien täytyy edelleen pitää mukanaan jotakin kuvallista matkustusasiakirjaa, kuten esimerkiksi kuvallista henkilöllisyystodistusta. Pohjoismaiden osalta riittää kuitenkin, että matkustaja pystyy todistamaan henkilöllisyytensä.

Schengen-alueeseen kuuluu 13 EU-maata sekä Norja ja Islanti. Vanhoista unionimaista ulkopuolelle ovat jääneet Britannia ja Irlanti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme