Mainos
Mainos

Suomi perää lisäaikaa EU:n perustuslakiluonnoksen käsittelyyn

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vaati Brysselissä tiukin sanoin HVK:n aloitusajan lykkäämistä, jotta perustuslakiluonnoksen käsittelyyn kotimaassa jäisi tarpeeksi aikaa.

Suomi vastustaa EU:n puheenjohtajamaa Italian EU:n hallitusten väliselle konferenssille eli HVK:lle kaavailemaa aikataulua. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan aikataulu kuuluu kuitenkin puheenjohtajamaan päätösvaltaan.

HVK valmistelee EU:n tulevaa perustuslakia EU:n konventissa aiemmin laaditun luonnoksen pohjalta. Italia aikoo aloittaa konferenssin 4. lokakuuta ja viedä sen keskeisiltä osin päätökseen vuoden loppuun mennessä. Tuomiojan mukaan kokouksiin kyllä osallistutaan, kun kutsu käy.

-Muutama päivä sinne tai tänne ei ratkaise, Tuomioja myönsi toimittajille Brysselissä EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä.

- Me emme varmasti boikotoi yhtään mitään kokouksia, hän totesi.

Italian ulkoministeri Franco Frattini korosti vielä tänään EU:n ulkoministerikokouksessa, että perustuslakiesityksen on valmistuttava ajoissa ennen ensi kesäkuun europarlamenttivaaleja.

- Jollei meillä ole perustuslakia siihen mennessä, joudumme kantamaan valtavan vastuun, enkä usko kenenkään haluavan sitä, Frattini vetosi. Hän totesi Italian tekevän pohjatyötä HVK:ta varten heinä- ja elokuun ajan. Ulkoministerit palaavat asiaan syyskuun alussa epävirallisessa kokouksessa Italiassa, minkä jälkeen kansalliseen valmisteluun jää vielä kuukausi.

Eduskunnalle kiire

Tuomioja oli ensin kokouksessa tiukin sanoin vaatinut aloitusajan lykkäämistä, jotta perustuslakiluonnoksen käsittelyyn kotimaassa jäisi tarpeeksi aikaa.

Juhannuksen EU-huippukokouksessa Thessalonikissa päätettiin HVK:n alkavan lokakuussa. Tuomiojan mukaan Suomi tulkitsi asian niin, että konferenssi alkaisi vasta kuun jälkipuoliskolla. Hän muistutti kollegoilleen, että konventin työn pohtimiseen jäsenmaissa luvattiin aikoinaan Laekenin huippukokouksessa puoli vuotta aikaa. Nyt aikaa konventin päättymisestä HVK:n alkuun jäisi vain 2,5 kuukautta. Tuomiojan mukaan tällaista ei voi hyväksyä.

Suomessa eduskunta pääsee keskustelemaan aiheesta vasta syyskuussa, jolloin myös valiokuntien pitäisi ehtiä ottaa kantaa asiaan.

Suomen lisäksi myös Itävalta korosti Brysselissä, ettei perustuslain valmistelussa pitäisi kiirehtiä. Sen sijaan muun muassa Saksa painotti, että aikataulusta on jo sovittu Thessalonikissa.

Tuomioja vakuutti lehdistötilaisuudessaan uskovansa, että useat jäsenmaat ja jopa EU:n enemmistö olisi kuitenkin Suomen kanssa samoilla linjoilla.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 21.07.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme