Mainos
Mainos

Suomi periaatteessa valmis tukemaan Afganistanin normalisointia

Suomella on valmiuksia osallistua Afganistanin siviilihallinnon pystyttämiseen samalla tavalla kuin Itä-Timorissa tai Kosovossa, mutta mitään pyyntöjä ei ole vielä tullut, sanoi ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Markus Lyra tänään.

Osastopäällikkö Lyra korosti kuitenkin, että kaikki on vielä hyvin periaatteellista

-Periaatteessa ollaan tietenkin valmiita, Lyra sanoi.

Varsinainen rauhanturvaaminen näyttäisi lankeavan ns. halukkaiden maiden liiton tehtäväksi. Tässä yhteydessä on puhuttu lähinnä islamilaisista maista, kuten Turkista ja Malesiasta, mutta hankkeeseen voi tulla muitakin.

Lyra korosti kuitenkin, että suunnittelu on alkutekijöissään ja että päätöksentekoon voi vielä mennä parikin päivää. Vasta sen jälkeen alkaa joukkojen aktiivinen kokoaminen.

Siviilihallinnon puolella Suomi voisi antaa Afganistaniin asiantuntijoita, esimerkiksi kunnallishallinnon ja rakennus- tai kuljetustoiminnan alalla kuten on annettu Kosovoon. Humanitaarista apua Suomi on tänä vuonna jo antanut Afganistaniin runsaat 6,7 miljoonaa euroa (40 miljoonaa markkaa), mutta sitä voidaan antaa lisääkin.

Humanitaarista apua voidaan lisätä ulkoministeriön päätöksellä, mutta Suomen osallistumisesta mahdolliseen rauhanturvaamiseen tai siviilihallinnon tukemiseen päättävät hallitus ja presidentti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme