Mainos
Mainos

Suomi puolustamaan Islannin ilmatilaa?

Suomi ryhtyy selvittämään mahdollista osallistumista Islannin ilmatilan valvontaan yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta ovat käsitelleet selvitystä yhteiskokouksessaan.

Islanti on Nato-maa, vaikkei sillä olekaan asevoimia. Aiemmin Yhdysvallat huolehti Islannin puolustuksesta.

Islanti on tehnyt ehdotuksen ilmatilan valvonnasta pohjoismaisin voimin. Taustalla on Norjan entisen ulkoministerin Thorvald Stoltenbergin kolme vuotta sitten tekemä ehdotus pohjoismaisen puolustusyhteistyön lisäämisestä.

Stoltenbergin ehdotus sai tuolloin hyvin epäilevän vastauksen muilta pohjoismailta. Reykjavikissa pidetyssä ulkoministerikokouksessa todettiin, että Islannin ilmavalvonta on kaukaista tulevaisuutta.

Islannin ilmatilan valvonta oli näkyvin osa Stoltenbergin ehdotuspaketista. Hän perusteli tätä sillä, että samana päivänä kun Yhdysvallat lähti, Venäjän lentokoneet ilmaantuivat Islannin lähialueille. Stoltenbergin mukaan tämä aiheutti pelkoa islantilaisissa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot