Mainos

Suomi pyytää Venäjältä raporttia kaasuputken ympäristövaikutuksista

Suomi pyytää Venäjää toimittamaan raportin, jonka se on tehnyt suunnitellun merenalaisen maakaasuputken ympäristövaikutuksista. Samalla Suomi esittää Suursaaren etelä- ja pohjoispuoleisen vaihtoehdon tarkempaa vertailua.

Venäjä ei ole ratifioinut Espoon sopimusta, eivätkä sopimusvelvoitteet näin ollen ole valtiota sitovia. Venäjä on kuitenkin sitoutunut tässä hankkeessa toimimaan sopimuksen mukaisesti oman lainsäädäntönsä rajoissa.

Lisäksi Suomi haluaa lisätietoja Nord Sream -kaasuputken alueellisista ja paikallisista ympäristövaikutuksista.

Pyynnöt koskevat muun muassa merenpohjan sedimenteissä olevien haitallisten aineiden leviämistä, kalastukseen kohdistuvia vaikutuksia ja ammusräjäytysten haittojen lieventämistä.

Suomi haluaa myös merenkulkutietojen tarkentamista rakentamisen aikaisen riskiarvioinnin pohjaksi, kemiallisten aseiden dumppausalueiden tarkempaa riskinarviointia, vaikutuksia Natura-alueisiin sekä täsmennyksiä putken käyttöottoa edeltävän huuhtelun vaikutuksista.

Suomi pyytää ennen kaikkea Ruotsilta ja Venäjältä tarkennuksia Suomen talousvyöhykkeen rajan läheisyydessä tapahtuvien rakennustöiden ympäristövaikutusten arviointiin.

Kaasuputkihanke koskettaa yhdeksää maata, jotka kaikki antavat palautetta kaasuputkihankkeen rajat ylittävistä vaikutuksista.

Ympäristöministeriö on toimittanut tänään lausuntonsa Nord Stream -putken ympäristövaikutuksista tehdyn arvioinnin riittävyydestä Saksalle, Tanskalle, Ruotsille ja Venäjälle.

Lausunto perustuu aineistosta annettuihin viranomaisten, tutkimuslaitosten, kansalaisjärjestöjen ja yksityishenkilöiden lausuntoihin ja mielipiteisiin, joita tuli kaikkiaan 70.

Kaasuputkihanke koskettaa yhdeksää maata, jotka kaikki antavat palautetta kaasuputkihankkeen rajat ylittävistä vaikutuksista. Suomi on yksi suunnitellun kaasuputken läpikulkumaa.

Ympäristöministeriö odottaa kommentteja muilta läpikulkumailta (Saksa, Tanska, Ruotsi, Venäjä) ja putken ympäristövaikutusten piirissä olevilta mailta (Viro, Latvia, Liettua ja Puola) niiltä osin kuin Suomen talousvyöhykkeellä tehtävistä toimista aiheutuu vaikutuksia.

Nämä kannanotot ympäristöministeriö toimittaa Uudenmaan ympäristökeskukselle, joka ottaa ne huomioon omassa kansallisessa lausunnossaan.

Tämän jälkeen Uudenmaan ympäristökeskus antaa lausuntonsa kansallisen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (YVA-selostus) riittävyydestä heinäkuun alussa.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot