Mainos
Mainos

Suomi rahoittaa torjunta-ainekartoitusta Venäjällä

Suomi osallistuu Arktisen Neuvoston yhteishankkeeseen, jonka tavoitteena on selvittää vanhentuneiden torjunta-aineiden määrä ja laatu Venäjän arktisilla alueilla. Hankkeeseen osallistuvat kaikki neuvoston maat Venäjä mukaan lukien. Torjunta-aineet on myöhemmin tarkoitus varastoida turvallisesti ja hävittää.

Suomesta hankkeeseen osallistuu asiantuntijana Suomen ympäristökeskus ja rahoittajana ulkoministeriö.

Venäjän alueella arvioidaan olevan noin 24 000 tonnia puutteellisesti varastoituja vanhentuneita torjunta-aineita. Monet vanhentuneista torjunta-aineista ovat haitallisia ympäristömyrkkyjä, jotka luontoon ja eliöihin rikastuvina ovat ympäristölle ja terveydelle vaarallisia. Lisäksi aineet ovat erityisesti alhaisessa lämpötilassa hyvin säilyviä ja kulkeutuvia, joten ympäristövaikutukset voivat ulottua koko arktiselle alueelle.

Suuri osa torjunta-aineista kuuluu erittäin haitallisiin ja hitaasti hajoaviin POP-yhdisteisiin.Torjunta-aineiden varastoja on erityisen paljon Venäjän Euroopan-puoleisella alueella.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme