Mainos
Mainos

Suomi rauhoittunut joulun viettoon

Joulurauhan julistus Turussa käynnisti perinteisen joulun vieton puolilta päivin. Viranomaisten mukaan aattoilta on sujunut koko maassa rauhallisesti.

Jouluaatto on sujunut rauhallisesti koko maassa, ja viranomaisten mukaan suuremmilta onnettomuuksilta on vältytty.

Joulusaunan lämmitys on tosin sytyttänyt saunapaloja ainakin Kotkassa, Hartolassa ja Rautavaaralla, Kemiössä on puolestaan palanut navetta. Paloista ei ole aiheutunut vaaraa ihmisille. Jouluaaton tieliikenne on ollut sujuvaa.

Turussa julistettiin päivällä perinteinen joulurauha. Turun kaupungin kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto luki julistuksen Tuomiokirkon kellojen kajautettua puolenpäivän lyönnit. Lehmusto avasi pergamenttikäärön ja aloitti: "Huomenna, jos Jumala suo...".

Tuhannet turkulaiset kokoontuivat Vanhalle suurtorille kuulemaan julistusta ja virittäytymään joulun tunnelmaan.

Joulurauhan julistus keräsi suomalaiset myös televisioiden ääreen. Ulkomailla joulurauhan pystyi katsomaan suorana Ylen internetsivuilta.

Joulurauhan julistus on satoja vuosia vanha perinne Turussa, se alkoi kenties jo 1300-luvulla. Joulurauha on niin kutsuttu tilannerauha. Keskiajalla Suomessa tunnettiin sen lisäksi muun muassa markkinarauha ja käräjärauha.

Brinkkalan talon parvekkeelta julistus on luettu vuodesta 1886. Televisiossa joulurauhan julistus on näytetty vuodesta 1983, ja tilaisuus on radioitu vuodesta 1935.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme