Mainos
Mainos

Suomi sai sakot hiv-potilaan tietojen vuotamisesta

Sairaanhoitajan henkilökohtaisten potilastietojen vuotaminen työkavereille on tuonut Suomelle sakkoja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa (EIT).

Torstaina annetussa tuomiossa on kyse tapauksesta, jossa sairaanhoitaja oli töissä samassa sairaalassa, jonka poliklinikalla häntä hoidettiin hiv-tartunnan takia.

Tapahtuma-aikaan 1980-90 lukujen taitteessa sairaalassa oli käytössä potilastietojärjestelmä, joka mahdollisti myös muiden kuin hoidosta vastaavien henkilöiden pääsyn potilastietoihin. Näin tieto naisen sairaudesta vuosi muulle henkilökunnalle.

EIT katsoi, että naisen yksityiselämän suojaa loukattiin, koska puutteellinen järjestelmä mahdollisti potilastietojen päätymisen sivullisille. Tuomioistuin piti ratkaisevana sitä, että sairaalan rekisterikäytäntö ei vastannut tapahtumahetkellä voimassa olleen henkilörekisterilain säännöksiä eikä tälle seikalle annettu kansallisissa tuomioistuimissa riittävästi merkitystä.

EIT:n mukaan yksityiselämän suojan kannalta on erityisen tärkeää, että henkilökohtaiset tiedot on suojattu tehokkaasti myös käytännössä.

Suomen valtio joutuu maksamaan valituksen tehneelle naiselle yli 13 000 euroa vahingonkorvauksia sekä 20 000 euron oikeudenkäyntikulut.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme