Mainos
Mainos

Suomi selvittää lähtöä Libanon-operaatioon

Suurta rauhanturvajoukkoa Suomesta ei Libanoniin voida irrottaa ilman lisärahoitusta, sillä puolustusvoimien nykyiset resurssit on jo sidottu aiempiin operaatioihin.

Myös Suomi selvittää osallistumista Lähi-idän mahdolliseen uuteen rauhanturvaoperaatioon. Sitä, millainen Suomen rooli hankkeessa voisi olla, on tässä vaiheessa liian varhaista ennakoida, osastopäällikkö Pauli Järvenpää puolustusministeriöstä sanoi.

- Yksityiskohtaista arviota siitä, mitä meiltä odotetaan ja mitä meillä on tarjolla, on vaikea tehdä ennen kuin tiedetään, millaista operaatiota sinne tarkalleen suunnitellaan. Nythän selvitetään vasta sen poliittisia edellytyksiä, Järvenpää sanoi.

Hän lisäsi, että mahdollinen sotilaallinen operaatio Libanonissa tulee olemaan luonteeltaan erittäin vaativa. Siihen olisi sotilaallisen osan rinnalle lisäksi ehdottoman tärkeää kytkeä rajojen valvonta sekä humanitaarinen operaatio, jotta tilanne alueella saataisiin vakautettua.

Tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan on määrä käsitellä asiaa, kun mahdollinen operaatio tarkentuu.

Järvenpään oma arvio on, että jos operaatio alkaa, EU:n puheenjohtajamaana Suomelta varmasti odotetaan jonkinlaista osallistumista. Myös ulkoministeri Erkki Tuomioja on viestittänyt, että Suomi on valmis lähtemään YK-johtoiseen operaatioon.

Kovin suurta rauhanturvaajajoukkoa Suomesta ei Libanoniin voida irrottaa, ellei hankkeelle päätetä hakea lisärahoitusta. Puolustusvoimien nykyiset resurssit on jo sidottu aiempiin operaatioihin, Järvenpää huomautti.

- Meillä on jo ennestään sotilaallisissa kriisinhallintaoperaatioissa yli 700 sotilasta, hän sanoi.

Rauhanturvaajista selvä enemmistö on Kosovossa ja Bosnia-Hertsegovinassa. Afganistanissa Suomella on nyt noin sata rauhanturvaajaa. Lisäksi Suomi osallistuu YK:n ja EU:n operaatioihin Kongossa, Sudanissa, Etiopiassa ja Liberiassa sekä YK:n tarkkailijaoperaatioihin Lähi-idässä sekä Intian ja Pakistanin rajalla Kashmirissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme