Mainos
Mainos

Suomi seuraa tehostetusti Yhdysvaltain terrorismin vastaisia toimia

Yhdysvaltain valmistautumista terrorismin vastaisiin toimiin seurataan tehostetusti myös Suomessa. Hallituslähteiden mukaan Suomen omat toimenpiteet ratkaistaan tapaus kerrallaan, jos pyyntöjä Suomen osallistumisesta tulee. Todennäköisimpänä mahdollisuutena pidetään osallistumista esimerkiksi pakolaisten auttamiseen.

Yhdysvaltojen julistama sota terroristeja vastaan on saanut jo lähes kaikkien maailman valtioiden tuen. EU:n huippukokouksen julistama tuki Yhdysvalloille ei sido Suomea sotilaallisesti, mutta poliittisesti kylläkin.

Varsinaisiin sotatoimiin esimerkiksi Afganistanissa Suomi tuskin osallistuu millään tavalla. Ulkoministeri Erkki Tuomioja on vakuuttanut viimeksi tänään, että Suomen sotilaallinen osallistuminen ei ole sen paremmin tarpeellista kuin mahdollistakaan.

Hallituslähteiden mukaan on kuitenkin teoriassa mahdollista, että Nato pyytää Suomelta lupaa esimerkiksi sotilaallisiin ylilentoihin tai lentokenttien käyttöön.

Natolla on esimerkiksi Norjassa suuria valmiusvarastoja, joiden kuljettamiseen sota-alueelle saatettaisiin tarvita myös Suomen ilmatilaa. Asiasta pitäisi Suomessa päättää vähintään hallitustasolla, vaikka todennäköisesti päätökselle hankittaisiin myös eduskunnan tuki. Kaikki on kuitenkin vielä pelkkää spekulaatiota, kunnes Yhdysvallat saa suunnitelmansa valmiiksi.

Suomen kannalta todennäköisimpänä mahdollisuutena pidetään sitä, että apua pyydetään esimerkiksi Afganistanin pakolaisongelman hoitoon. Pyytäjänä olisi silloin YK:n pakolaisjärjestö.

Toistaiseksi Suomen hallitus ei kuitenkaan voi muuta kuin seurata tilanteen kehitystä. Seuraavan kerran hallitus neuvottelee asiasta ylihuomenna.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot