Mainos
Mainos

Suomi suhtautuu varauksin EU:n puolustusneuvostoon

EU-maiden enemmistö haluaisi virallistaa puolustusministerien kokoukset, mutta Suomi suhtautuu ajatukseen varauksin.

Ruotsi on ilmoittanut olevansa uuden neuvoston luomista vastaan, kun EU:n puolustusministerit tapasivat Brysselissä. Tähän asti tapaamisten luonne on ollut epävirallinen.

Suomen puolustusministeri Jan-Erik Enestamin mukaan nykyjärjestely on toiminut hyvin.

-Mitään välitöntä tarvetta uudelle neuvostolle ei ole ainakaan viime viikkojen tapahtumien takia, Enestam sanoi.

Asia nousi esille puolustusministerien tapaamisessa Brysselissä. Ministerit tapasivat sotamuseossa ja lounastivat Belgian kuninkaallisessa sota-korkeakoulussa.

Ruotsin puolustusministeri Björn von Sydow sanoi olevansa ajatusta vastaan. Hän ei tosin perustellut kantaansa selkeästi. Taustalla on mitä ilmeisimmin Ruotsin huoli sotilaallisen neutraliteetin menetyksestä.

Puheenjohtajamaa Belgia aikoo joka tapauksessa esittää EU:n ulkoministereille uuden ministerineuvoston muodostamista.

Enestam sanoi olevansa valmis selvittämään asiaa, mutta osana kokonaistarkastelua EU:n laajentuessa. Enestamin mukaan olisi syytä selvittää, mitä vaikutuksia perustamisella on muihin EU:n rakenteisiin. Enestam ei usko, että neuvosto voitaisiin perustaa kovin nopeasti.

-Epävirallinen kokous on toiminut erinomaisen hyvin. Samoin kokoontuminen ulkoministerien kanssa kriisinhallinta-asioiden yhteydessä on toiminut erittäin hyvin, Enestam sanoi.

Enestam tosin myönsi, että epävirallisista kokouksista on tullut EU:ssa jo käytäntö.

Voimavarojen puute tiedetään

EU:n kriisinhallintajoukkojen perustamiseen tarvittavat voimavarat olivat myös esillä. Asia nousee esille seuraavan kerran 9. marraskuuta erityisessä voimavarakonferenssissa Brysselissä.

-Puutteet ovat hyvin tiedossa. Komento- ja johtamisjärjestelmät sekä strategiset ilma- ja merikuljetukset ovat päällimmäiset puutteet, Enestam sanoi.

Ministerit keskustelivat myös terrorismista. Belgia kyseli, pitäisikö ns. Petersbergin tehtävät määritellä uudestaan. Ministerit eivät pitäneet sitä tässä vaiheessa tarpeellisena.

Petersbergin tehtävillä tarkoitetaan mm. rauhanturva-, pelastus- ja kriisinhallintatehtäviä sekä konfliktinestoa.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme