Mainos
Mainos

Suomi takaisin ydinaseiden maalikartalle?

Suomi on ilmeisesti joutunut taas ydinaseiden maalikartalle. Sotilaspolitiikan tohtori, tutkija Markku Salomaa kirjoittaa aamun Sunnuntaisuomalaisessa, että Venäjä lähetti huhtikuussa 1996 kaksi ydinaseiden maalittamiseen erikoistunutta henkilöä Helsingin lähetystöönsä.

Sukellusveneen ohjus

Tehtaankadun lähetystössä toimineiden miesten tehtävänä oli kerätä ydinaseiden suuntaamisessa tarvittavaa tietoa. Salomaa kertoo saaneensa tiedot maalitusten käynnistämisestä Venäläisistä sotilaslähteistä.

Suomi on ollut ydinaseiden maalina ennenkin. Kylmän sodan ja YYA-sopimuksen voimassaollessa Yhdysvaltain ydinaseita oli maalitettu ainakin 23 kohteeseen Suomessa. Mahdollinen isku olisi suunnattu ainakin Neuvostoliiton ilmavoimien tavoittelemille suomalaiskentille.

Salomaan mukaan pelotestrategia on edelleen tärkeä strategian laji. Sen mukaan ydinaseilla luodaan epäsuora poliittinen vaikutus rauhan oloissa. Strategian uskottavuuden kannalta tärkeää on, että valmistaudutaan kriisin ja konfliktin varalle, vaikka vastapuoli ei suoranaisesti uhkaisikaan sodalla.

Venäjän nykyinen sotilasoppi pullistelee Salomaan mukaan näkyvästi ydinaseilla, koska Kreml ei luota oman armeijansa tavanomaiseen voimaan. Venäjä paikkaa joukkojensa puutteita vt. presidentti Vladimir Putinin mukaan ydinaseiden "tavanomaisella käytöllä". Tämä merkitsee sitä, että Venäjä uskoo rajoitetun ydinsodan mahdollisuuteen, sanoo Salomaa.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme