Mainos
Mainos

"Suomi tarvitsee monenlaista ammattiosaamista"

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Markku Koponen sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa maamme tarvitsevan hyvin monipuolista ammattiosaamista tällä hetkellä.

- Suomi tarvitsee monenlaisia osaajia. Elinkeinoelämän taholta on viestitetty viime vuosina hyvin voimakkaasti siitä, että meillä on ammatillisesista osaajista puutetta. Noin puolelta nuorista edellytetään ammatillista koulutusta rekrytointitilanteessa. Tämä kysymys on noussut esille, kun suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle ja meillä on pulaa ammattiosaajista.

Myös SAK:n työvoima- ja koulutuspoliittinen sihteeri Saana Siekkinen on sitä mieltä, että ammattiosaajia tarvitaan lisää.

- Etenkin rakennusalalla sekä kone- ja metallialalla on puutetta osaavasta työvoimasta. Myös palvelualoilla tarvitaan ammatti-ihmisiä. Onneksi vaikuttaa nyt siltä, että nuoria on alkanut hakeutua näille aloille yhä enemmän. Viesti on mennyt perille.

Tänä vuonna yli 32 000 nuorta valmistuu ammattikouluista. Onko ammattiosaajien tarpeeseen sitten herätty liian myöhään?

- Muutamassa vuodessa on tapahtunut suuri käänne, ja tavallaan on ollut tiedossa, että ammattiosaajia tarvitaan. Monilla aloilla on ollut jopa ongelmia saada aloituspaikkoja täyteen. Nyt näillä samoilla aloilla on käynyt niin, että hakijamäärät ovat lisääntyneet huimasti. Muutos on tapahtunut todella nopeasti, ja hallitus on jo lisännyt ammatillisten opiskelupaikkojen määrää etenkin kasvukeskuksissa, mutta se ei nyt näytä riittävän, sanoo Siekkinen.

Siekkisen mielestä hallituksen kannattaisi nopeasti tarttua tilanteeseen ja lisätä aloituspaikkoja, sillä nuoret aivan oikeasti haluavat opiskella.

Rakennus- ja palvelualalla on ollut suuriakain vaikeuksia löytää osaavia työntekijöitä. Rakennusalalla yli 58 prosentilla oli viime vuonna vaikeuksia rekrytoinnissa nimenomaan sen tähden, ettei löytynyt koulutettua väkeä. EK:n Koposen mukaan tilanne ei ole tullut yllätyksenä.

- Meille tämä tilanne ei sinänsä ole tullut yllätyksenä, koska olemme nähneet ikärakenteen muutoksen. Nuorista ikäluokista työmarkkinoille tulee suhteellisesti enemmän korkeakoulutettuja kuin ammatillisen koulutuksen käyneitä, valaisee Koponen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme