Mainos
Mainos

Suomi tiivistää puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa

Suomi ja Ruotsi aikovat syventää puolustusyhteistyötään entisestään. 

Merivoimissa ja ilmavoimissa pyritään alueellisen turvallisuuden vahvistamiseen, maavoimille suunnitellaan yhteisiä sotaharjoituksia.

Vaikka raportissa ei esitetäkään Suomen ja Ruotsin merivoimien tai ilmavoimien yhdistämistä, niin sen sijaan voitaisiin muodostaa yhteisiä joukkoja, esimerkiksi merivoimissa yhteinen laivasto-osasto.  

Pyrkimyksenä on joustava ja järkevä rahankäyttö, mitä tavoitellaan esimerkiksi järjestämällä yhteinen huolto helikoptereille. Samalla kuitenkin korostetaan, että laatu on tärkeää - ei säästöt. 

Suomen ja Ruotsin sotilasjohdon tekemän raportin julkistustilaisuudessa Tukholmassa korostettiin, että suunnitelman ovat tehneet sotilaat ja sen toteuttaminen on poliittinen päätös.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan Ruotsissa tehdään selvitys, mitä lakeja tulee mahdollisesti hioa, jotta yhteistyö onnistuisi.

Hultqvist ja Suomen puolustusministeri Carl Haglund perustelevat molemmat suhteiden tiivistämistä läheisellä naapuruudella ja tarpeella parantaa Pohjolan turvallisuutta. 

Suojatut viestiyhteydet maiden välillä ovat raportin mukaan ensimmäisiä askelia yhteistyön tiivistämisessä. 

Hultqvist kuitenkin korostaa, ettei kyseessä ole Suomen ja Ruotsin puolustusliitto. Nyt halutaan vain antaa signaali ulospäin, että maiden turvallisuutta pohditaan vakavissaan.

Suomessa julkistettiin vasta perjantaina kaikkea turvallisuuspoliittista yhteistyötä kartoittava katsaus. Sen mukaan Suomi ja Ruotsi voisivat muodostaa jopa puolustusliiton.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme