Mainos

Suomi tiivistää puolustusyhteistyötään Pohjoismaiden kanssa

Kuva: Lehtikuva

Suomi tiivistää yhteistyötään Pohjoismaiden puolustusvoimien kanssa. Tuleva puolustusvoimain komentaja, kenraaliluutnantti Ari Puheloinen sanoo MTV:n Huomenta Suomessa, että pohjaselvitys on jo tehty ja yhteisiä aihealueita löydetty.

- Nyt on löytynyt 40 aluetta, joiden käyttöä voidaan alkaa selvittää tarkemmin. Yhteistyöllä voidaan saavuttaa säästöjä, mutta ennen kaikkea voimme tehdä asioita tehokkaammin ja paremmin, sanoo Puheloinen.

Uusi selonteko antaa Puheloisen mielestä hyvät raamit puolustusvaoimien kehittämiselle ja puolustuksen ylläpidolle.

- Siinä on tärkeää se, että kun se on tehty hyvässä yhteisymmärryksessä eri osapuolten välillä, se antaa raamit ja kehityslinjat myönteisessä mielessä valtiojohdolta niille asioille, mitä puolustusvoimien tulee toteutta. Tätä puolustusvoimat toivookin. Puolustusvoimien komentajan tehtävänä on sitten toteuttaa suunnitellut toimenpiteet.

Vuodesta 2011 alkaen puolustusvoimat saa lisärahoitusta 50 miljoonaa euroa vuodessa.

- Tämä on tarkoitettu kompensoimaan sitä kustannusten nousua, joka puolustusalalla on kansainvälisestikin tosiasia. Ja aivan erityisesti sitä on tapahtumassa kalustojen hintojen kasvulle, joka on yleistä hintatason nousua jyrkempää. Tässä suhteessa tämä 50 miljoonaa mahdollistaa sen, että voimme säilyttää sekä sodan ajan joukkorakenteen että rauhanajan rakenteet.

Puheloisen mielestä lama ei vaikuta selonteon toteuttamiseen, sillä asioita tulee seurata pitkällä tähtäimellä. Laman jälkeen tulee yleensä nousukausi.

Nato-kysymys laaja

Puheloisen mielestä Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys on erittäin laaja kysymys. Siinä on pohdittava monta eri tekijää ja niiden yhteisvaikutusta.

- Se on ulkopoliittinen, turvallisuuspoliittinen, puolustuspoliittinen, sotilaallinen, yhteiskunnallinen, taloudellinen jopa juridinenkin kysymys. Näitä kaikkia täytyy pohtia yhdessä. Yksioikoinen kyllä tai ei -vastauksen antaminen sotilaallisesta lähtökohdasta käsin on asian yksinkertaistamista näin laajassa kentässä, sanoo Puheloinen.

Kysymykseen Natoon liittymisestä Puheloinen vastaa diplomaattisesti.

- Se on yhteiskunnallinen asia, josta päätetään aikanaan.

Puheloinen aloittaa tehtävässään elokuun alussa, jolloin nykyinen komentaja amiraali Juhani Kaskeala jää eläkkeelle.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot