Mainos
Mainos

Suomi tilasi vasta-ainelääkkeitä terroriuhan varalle

Suomi on tilannut suuren määrän vasta-ainelääkkeitä mahdollisen terroriuhan takia. Tällä hetkellä myrkkykaasuihin soveltuvia vasta-ainelääkkeitä on ainoastaan Puolustusvoimilla.

Hermokaasuihin tarkoitettuja vasta-ainepiikkejä on Suomessa nyt vain sotilaskäytössä.

- Siviilit ovat tällä hetkellä kyllä tätä suojaa vaille ja siihen aukkoon pyritään sitten saamaan apua, apulaisjohtaja Hannes Kulmala valottaa hankinnan taustoja.

Huoltovarmuuskeskus onkin tilannut Yhdysvalloista noin 10 000 vasta-ainepiikkiä.

Tarkoituksena on varustaa muun muassa poliisi ja pelastusviranomaiset uudenlaisten uhkien varalle.

Kemiallisten ja biologisten iskujen uhka on Suomessa pieni, mutta myös suojavaatteiden hankintatarvetta selvitetään.

- Täytyy esimerkiksi sellaisten yhteiskunnallisesti tärkeiden toimintojen kuin sähköverkkojen ja veden jakelun toimia. Juuri näille henkilöille, jotka joutuvat vaaratilanteissa toimimaan tällaisissa tehtävissä, niin heitä varten, Kulmala kertoo.

Kulmalan mielestä Tokion metroon tehty hermokaasuisku on yksi esimerkki myös tulevaisuuden uhkakuvista.

Uudet hankinnat sijoitetaankin ympäri maata uhkakuvakartoituksen perusteella.

- Ne pitää sitten pystyä varastoimaan ja sijoittamaan niin, että ne ovat nopeasti käytössä pelastusorganisaatioilla, sairaanhoito-organisaatiolla ja muilla. Eli se määrä ei vielä takaa sitä huoltovarmuutta, vaan meidän täytyy yhteistyössä viranomaisten kanssa luoda siihen logistiikka, että ne ovat nopeasti siellä missä niitä tarvitaan, Kulmala kertoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 07.11.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme