Mainos
Mainos

Suomi tiukentamassa kantaansa EU:n avioerolakiin

Avioeron saaminen vaihtelee unionissa huomattavasti liberaaleista Pohjoismaista katolisiin Puolaan ja Irlantiin.

Suomi on tiukentamassa kantaansa avioeroa koskevaan EU:n lakihankkeeseen. Komission lakiehdotus antaisi eroaville eri kansalaisuutta oleville puolisoille mahdollisuuden päättää, minkä maan tuomioistuimessa ja minkä maan lakien mukaan avioero tuomitaan.

Suomen kanta on aiemmin ollut, että puolisot voivat sopia avioeroa käsittelevästä tuomioistuimesta ja tietyin edellytyksin myös sovellettavasta laista.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sanoi eilen, että Suomi on tiukentamassa linjaansa, koska lakiehdotuksen toteutuessa esimerkiksi maahanmuuttajanaisia voitaisiin painostaa solmimaan itselleen epäedullisia sopimuksia avioerosta. Braxin mukaan on selvitettävä, voidaanko tällaista pakottamista vastaan varautua riittävästi.

Tähän asti komission esityksen jyrkimpiin vastustajiin on kuulunut Ruotsi. Oikeusministeri Beatrice Askin mukaan Ruotsi ei luovu periaatteesta, jonka mukaan jokainen ihminen saa päättää itse koska menee naimisiin ja koska eroaa.

- Kun saimme tämän oikeuden se oli sanomattoman tärkeä askel tasa-arvon kannalta. On täysin mahdotonta, että ottaisimme askeleen taaksepäin, Ask perusteli.

EU-ministerien enemmistö tuki lauantain neuvotteluissa ehdotusta, jonka mukaan aviopuolisot saisivat ensi sijassa itse päättää, minkä maan lakien mukaan ero myönnettäisiin.

Avioeron saaminen vaihtelee unionissa huomattavasti liberaaleista Pohjoismaista katolisiin Puolaan ja Irlantiin. Maltassa avioeron käsitettä ei ole virallisesti edes olemassa.

(MTV3-STT-Reuters-TT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme