Mainos
Mainos

Suomi toivoo Ruotsille samoja viinarajoituksia

Suomen mielestä EU:n pohjoismaisilla jäsenillä pitäisi olla yhtä pitkä siirtymäkausi ennen kuin ne ottavat käyttöön EU:n määräykset alkoholintuonnista.

Viinapulloja ravintolassa

Suomi ja Tanska siirtyvät EU-sääntöihin asteittain vuoteen 2004 mennessä, mutta Ruotsin poikkeuslupa rajoittaa tuontia katkeaa jo tämän vuoden kesäkuun lopulla. Ruotsi haluaa ensi maanantain valtiovarainministerien kokouksessa Brysselissä keskustella tilanteesta muiden jäsenmaiden kanssa. Komissio ei ole lämmennyt Ruotsin perusteluille, joiden mukaan alkoholituomisten vapauttaminen romuttaisi kansanterveyden ja tiukan ruotsalaisen alkoholipolitiikan.

Toisin kuin Suomi ja Tanska, Ruotsi ei suostunut asettamaan poikkeukselle takarajaa, kun asiasta neuvoteltiin viimeksi vuonna 1996. Ruotsi on vaatinut pysyvää poikkeusta. Sisämarkkinakomissaari Frits Bolkestein ei kuitenkaan aio ehdottaa Ruotsin poikkeukselle pidennystä.

Komissaari on saanut jo kymmeniätuhansia viestejä ruotsalaisilta, jotka kannattavat rajoitusten nopeaa purkua. Rajoitusten kannattajat ovat olleet myös liikkeellä, mutta komission mukaan paljon harvalukuisempina. Vaikka neuvotteluratkaisua ei löytyisikään ennen kesäkuun loppua, ei suomalaisten kalja- ja viinarallin vielä tänä kesänä odoteta suuntautuvan Ruotsiin.

Ruotsin uskotaan pitävän rajoituksistaan kiinni ja antavan asian mennä EY-tuomioistuimen käsittelyyn. Siinä vierähtää helposti pari vuotta.

Kun EU-sääntöihin siirrytään, saa matkustaja tuoda mukanaan toisesta EU-maasta omaan käyttöönsä 110 litraa olutta, 90 litraa viiniä ja 10 litraa väkeviä. Nämäkin määrät saa ylittää, jos voi osoittaa tarvitsevansa enemmän esimerkiksi juhlia varten.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme