Mainos
Mainos

Suomi turvaamaan Syyrian kemiallisten aseiden kuljetuksia

Suomi osallistuu tuhottavien Syyrian kemiallisten aseiden kuljetusten turvaamiseen. Tanskan johtamaan merikuljetusoperaatioon lähetetään enintään 20 sotilasta.

Merikuljetusoperaation tehtävänä on suojata materiaalikonttien kuljetus Syyrian Latakian-satamasta edelleen hävitettäväksi. Apulaisosastopäällikkö Timo Kantola ulkoministeriöstä kertoo, että jätteet viedään hävitettäväksi "jonnekin".

-Julkisuudessakin on kirjoitettu, että amerikkalaista laivaa käytettäisiin hävitystehtävässä.

Operaatioon osallistuvat sotilaat ovat Keuruulla sijaitsevan Pioneerirykmentin Suojelun erikoisosastosta. Lisäksi osastoon kuuluu Sotilaslääketieteen keskuksen henkilökuntaa.

Maavoimien tiedotteen mukaan suojeluosasto tuottaa riskiarviot operaation johdolle, hoitaa suojelutiedustelu- ja valvontatehtäviä lastauksen, kuljetuksen ja purkamisen aikana, ottaa tarvittaessa näytteitä ja tekee alustavan näytteiden tunnistamisen.

Suomen toistaiseksi vajaan kymmenen hengen vahvuinen yksikkö toimii tanskalaisella alusosastolla. Tanskan ja Norjan kolmea rahtilaivaa turvaavat molempien maiden fregatit.

Suomalaisosasto siirtyy Kyprokselle ja valmistautuu liittymään tanskalais-norjalaiseen laivasto-osastoon viimeistään huomenna.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat Suomen osallistumista viikonloppuna. Myös eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa on informoitu. Tehtävä kestää enintään kolme kuukautta. 

Ekokem on kiinnostunut

Tuhoamisesta syntyvälle jätteelle etsitään vielä käsittelypaikkaa. Suomalainen Ekokem on yksi yrityksistä, jotka ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa jätteiden tuhoamisesta. 

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW käy parasta aikaa läpi jätteiden tuhoamisesta kiinnostuneiden yritysten hakemuksia.

Ekokemin toimitusjohtajan Timo Piekkarin mukaan seuraavaksi edessä on tarjouskilpailu sopivaksi arvioitujen yritysten kesken.

Piekkarin mukaan Suomeen tuotava jäte olisi samantyyppistä kuin kemianteollisuuden jäte.

-Kyseessä ovat jätteet, joita syntyy, kun kemiallisia aseita tuhotaan. Materiaalista ei pystyisi valmistamaan kemiallista asetta uudelleen. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme